2013. 12. 04.

Cserélik a bérleteket

Közel tizenötezer elektronikus bérletet cserél ki a BVG a következő hetek során. A VBB-fahrCard nevű plasztiklapot az év elején vezették be, azonban sok köszönet nem volt benne: Berlinben például csak alig-alig tudták leolvasni ezeket. Most pedig hibásan programozták fel a kártyák egy  részét.



Egészen pontosan 14700 elektronikus bérletet cserél ki a BVG a következő hetekben. A 2013 elején bevezetett, az éves bérletet kiváltó kártyát első körben az éves bérlettel rendelkező utasok kapták meg. Ám a kényelmes éves bérletnek sok haszna nem volt: a BVG buszain szinte egyáltalán nem tudták ellenőrizni az érvényességüket: az elektronikus bérletet a buszokra való felszálláskor el kellene húzni a leolvasó előtt – azonban leolvasó általában nincs a kocsikon, szóltunk róla nyáron. Ha mégis volt, az esetek igen nagy többségében nem működik. Sőt, a BVG legtöbb saját autóbuszán még csak nem is telepítettek ilyen leolvasókat. Így az utasok – jobb híján – a kártyát a buszvezetőnek mutatják meg az első ajtós felszállási rendben, aki azonban legfeljebb csak a kártya meglétéről győződhet meg, érvényességéről nem. Akkor adatbázis-hibával magyarázták a működésképtelenséget, azonban úgy tűnik, hogy nem csak ezzel volt baj.
A BVG közlése szerint a mostani hiba azonban nem áll összefüggésben a nyári gondokkal. Klaus Walzak, a BVG szóvivője úgy nyilatkozott, hogy az érintett kártyák nem megfelelő érvényességi dátumot tartalmaznak az érvényesség kezdetére nézve. A plasziktlapok eredetileg december 1-jétől lettek volna érvényesek, de rosszul programozták fel ezt az időpontot. Ezek a kártyák a leolvasónál érvénytelennek mutatkoznak, azonban a BVG szóvivője jelezte: nem kell aggódni az utasoknak, a hibás kártyák sorszámát ismerik az ellenőrök, így nem lehet baj abból, ha valaki egyébként jogosan használja a hibás kártyát. Az utasok január végéig kapják meg az érintett utasok. Walzak hozzátette: azok az utasok, akiknek január 1-jén fordul majd az éves bérletük, megfelelően programozott kártyát kapnak.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.