2013. 12. 02.

Véghajrában az OMSI 2

Kezdődik a visszaszámlálás: hamarosan, hosszú várakozás után már csuklós buszt is vezethetünk kedvenc buszszimulátorunkban. Az OMSI 2 megjelenése előtt nézzük át, mire is lehet számítani.

Az OMSI-t fejlesztő csapat hivatalosan is bejelentette: többszöri csúszás után 2013. december 12-én megjelenik a hatalmas népszerűségnek örvendő Omnibussimulator második kiadása, az OMSI 2. A játékosok természetesen legjobban a csuklós buszt várják, de emellett kibővül az első rész alappályája: Berlin Spandau városrésze mellett akár az egykori NDK-ban is vezethetjük majd a BVG buszait.
Visszatérve a csuklóshoz: megjelenése nem is feltétlen csak a modell miatt fontos, bár az MAN NG272-esét szerte Európában, így hazánkban is ismerik, de a busszal együtt egy scriptcsomag is megjelenik, ami lehetővé teszi a csuklós buszok fejlesztését, így vélhetően hamarosan rengeteg modell fogja ellepni az OMSI 2-t. A busz, és maga a script eredetileg egy „közbülső” frissítés része lett volna, de emellett elkezdték átdolgozni az alapprogramot is, amely sajnos elég szerencsétlenül lett optimalizálva. Az első változat nem használja ki a többmagos processzorok teljesítményét, így akármilyen erős gépünk is van, részletgazdagabb pálya azon igen nyögvenyelősen fut a program. Természetesen senki ne várjon teljesen új grafikai motort, a játék fejlesztőinek (továbbra is Marcel Kuhnt, és Rüdiger Hülsmann) sikerült néhány dolgot átrakni egy második magra. Ezekről pontos információk nincsenek, vélhetően elsősorban a hangokról van szó, de az ígéretek szerint sokkal szebben fog a játék futni. Meglátjuk.

Az MAN NG272-esen Ruhleben és Rathaus Spandau között utazhatunk. Ugyan a pálya még nincs teljesen kidolgozva, de Rathaus Spandau adott. A korábban igen döcögősen járható csomópontra szaggatásmentesen érkezik meg a játékos, ez igen reménykeltő

Érdekesség a pályával kapcsolatban, hogy a spandaui térkép 1986 és 1994 között játszódik majd: ebben az időben egyesült újra Németország, lebontották a berlini falat. A határok megnyitása után újra egyesült, ami korábban is összetartozott, így ismét elindulhatott Falkensee és Spandau között az autóbusz-közlekedés. Az eredeti pályán – emlékezhetnek olvasóink – mielőtt befordultunk a Freudstraße/Goldkäferweg végállomáshoz, az út egyenesen nekiment a falnak: arra van bizony Falkensee, amely már az NDK része. Ide is eljuthatunk majd a buszunkkal, ha megfelelő időpontot állítunk be.

A videón megismerhetjük a 137-es vonal falkensee-i részét. A bétaverziós pályán azonban egy régi ismerős hiba is felbukkan...

A jelentősen kibővülő 92-es/137-es busz mellett a térképen azonban vezethetünk majd egy teljesen új vonalat is, amelyet kezdetben 5-ösként, majd 130-asként fogunk megtalálni. A járat a mai Waldkrankenhaus mögött található egykori Nervenkliniktől (idegklinika) járt a ruhlebeni metróállomásig. Ez egyébként a mai napig is így van, de az idegklinika bezárása után átkerült a Waldkrankenhaushoz, és az útvonala is jelentősen megváltozott, az 5-ös által bejárt részeket manapság részben az M37-es járat szolgálja ki.
Ahogy azt már olvasóink sejthették: az OMSI 2-ben tehát megjelenik egy olyan opció, ami lehetővé teszi, hogy egy azon pályán több időszakot is bemutathassanak. Hogy ez pontosan hány változatot fog takarni, azt nem tudni egyelőre, ahogy azt sem tudjuk, hogy mondjuk a „határnyitás” például egy éjszakai szolgálat esetében hogyan jelenik majd meg. Az azonban feltételezhető, hogy egy-egy dátumhoz, időszakhoz betöltéskor a megfelelő objektumokat válogatja majd össze a program.
Természetesen továbbra is lehet majd valós idő alapján vezetni a játékban, ezt azonban nem a pályabetöltésekor, hanem azt megelőzően, az első menüben tudjuk beállítani.
A fejlesztők több érdekességet is ígértek: az AI-forgalmat rendbe rakták, megjelennek a megkülönböztető jelzést használó járművek, és a fiúk ígérete alapján a forgalom félre fog előlük húzódni. A másik várva várt érdekesség, az a véletlenszerűen megjelenő útlezárások. Ezek technikai megoldására különösen kíváncsiak vagyunk, azonban úgy sejtjük, hasonló lesz az időpontfüggő pályabeállításokhoz. Érdemes tudni: a buszforgalom jelenlegi „alapelveiről”, hogy azok egy adott útvonalon, kvázi „sínen” közlekednek és pont ezért nehéz megoldani, hogy megelőzzék egymást a számítógép vezérelte buszok. Az útlezárásokat ezek alapján vajon hogy kerülik ki? Kíváncsian várjuk.
Mindezek nagyon jól hangzanak, és nem szeretnénk olvasóink kedvét elvenni, de a fejlesztők megbízásából megjelent néhány bemutató videó az OMSI 2-ről. Itt bemutatják az új buszokat (a csuklós kocsi mellett megkapjuk annak szóló változatát, az NL202-est is), de közben egyre csak azt vehetjük észre, hogy az ígért módosításokból egyelőre semmi nem valósult meg. A mentőautó ott áll a dugóban, a kép pont úgy szaggat egy jobban beépített részen, mint az OMSI 1-ben. Természetesen írják, hogy a tesztelő nem a végleges változatot kapta meg, de ezzel csak az OMSI-társadalmat tették megosztóvá. Mi azért bízunk a fejlesztőkben, hogy nem ilyen munkát adnak ki a kezükből. Egy mai közleményben biztosítottak mindenkit, hogy az eddig kiszivárgott újdonságok mellett több meglepetéssel is készülnek. Az a videókból már most egyértelműen leszűrhető, hogy az utasok jóval gyorsabban reagálnak az érkezésünkre, mint eddig.
Végezetül érdemes megjegyezni: az OMSI 2 visszafelé természetesen kompatibilis, így az OMSI 1 alá készült pályák, járművek a 2-ben is működni fognak

Régi űrt töltött be a néhány napja megjelent Mercedes Citaro. A buszt az igen gépigényes hamburgi pályán is letesztelték az OMSI 2 alatt

Az OMSI 2-t a Steamen keresztül lehet majd aktiválni. Azok akik rendelkeznek az első rész eredeti verziójával, 10 euró kedvezménnyel vásárolhatják meg az Aerosoft honlapján az új változatot. Az OMSI 2 teljes áron 29,99 euróba fog kerülni. A szimulátorról természetesen részletes tesztet olvashatnak majd oldalunkon.

Óvári Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.