2014. 01. 10.

Csehek tendereztetnek

Új motorvonatokat vásárolna az állami cseh vasúttársaság. A ČD nemzetközi tenderen keresi a huszonöt motorvonatra vonatkozó keretszerződés partnerét.


Első körben 11 darab, legalább 160 ülőhelyes motorvonatot szerezne be a ČD mintegy 1,232 milliárd korona, azaz körülbelül 45 millió euró értékben. A kétáramrendszerű motorvonatok 3 kV egyenáram és 25 kV 50 Hz-es váltóáram alatt működnek majd. A feltételek szerint a majdani győztesnek három éven belül legalább öt motorvonatot kell leszállítania.
Egy másik pályázat keretében tíz darab 320 ülőhelyes motorvonatot vásárolnának, emellett pedig négy darab 200 ülőhelyes szerelvény beszerzése is napirenden van. Ez utóbbira 2,63 milliárd koronát, mintegy 95 millió eurót szán a ČD. Ebben az esetben az egyébként ugyancsak kétáramrendszerű motorvonatokból három év alatt hét darabot kell leszállítania a gyártónak.
A keretszerződés további járműveinek lehívása attól is függ, hogy hol nyeri el a közszolgáltatás jogát a ČD. A tervek szerint a Prága–Cheb é a Prága–Ústi nad Labem viszonylatokon állnak majd forgalomba az új vonatok.
Mindkét pályázaton a részvételi szándékot 2014. február 6-ig kell jelezni.
A ČD legutóbb a Stadlertől vásárol RegioShuttle motorkocsikat, valamint a Škodától vett több ütemben RegioPanter motorvonatokat. De a lengyelek is jól szerepeltek, 31 RegioShark nevet viselő PESA LINK motorkocsit adtak el a szomszédos országba.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.