2014. 02. 04.

Késik az állomás

Egy évet csúszik az igazi felvételi épület megépítése a 2006 óta működő berlini pályaudvaron, Gesundbrunnenben. Az állomás végleges felvételi épületét 2013-ra tervezték eredetileg, ám a tervekből még 2014-re sem lett még semmi.


Tulajdonképpen nem is meglepő, hogy ismét csúszik egy projekt a németeknél: ezúttal Berlin-Gesundbrunnen állomás felvételi épületének építése késik. A tervek szerint már 2013 elején el kellett volna kezdeni az építkezést a pályaudvaron, ami jelen formájában már 2006 óta működik. Hét évvel később fogott bele a DB AG a 9,7 millió euró értékű projektbe, ám alighogy nekifogtak a munkának, máris változtatni kellett a terveken.

2015-re már a vasúti pálya felett fog magasodni a ma még üres placcon az új felvételi épület

A tervek szerint most úgy néz ki, hogy 2015 első felében készülhet el az új felvételi épület – egy évvel később, mint ahogy azt tervezték.

A DB AG eredeti látványterve a gesundbrunneni felvételi épületre

Az elképzelések szerint mintegy 3300 négyzetméternyi területet építenek majd be – az eredeti elképzelések szerint azonban 7700 négyzetméternyi területet fedtek volna le. Ám ezt nem bírja az alapul szolgáló hídszerkezet, amely átvezeti a vasút felett a Brunnenstraßét és az állomás előtti teret, a Hanne-Sobek-Platzot. Ám a statikusok véleménye szerint nem lenne biztonságos az eredeti megoldás, így át kellett dolgozni a terveket.

Pénztár, irodák szétszórva: peronon, az aluljárókban és pavilonokban az „állomás feletti téren” – nem éppen méltó megoldás egy forgalmas pályaudvarhoz. Felvételünk a Schwinemünder Brücke felől láttatja az épület nélküli pályaudvart
(fotók: Magyarics Zoltán)

A DB AG létesítményei 2006 óta egy pavilonban működtek a felüljárón és a különféle helyiségekben az aluljárókban, valamint a peronon, ám ez semmiképpen sem volt megfelelő megoldás.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.