2014. 02. 28.

Ötajtós csuklósok Drezdában

Márciustól hat új autóbuszt állítanak forgalomba Drezdában. A típus Budapestről is ismerős lehet: az MAN Lion's City családjának GL változata, azaz a hosszú, csuklós kiadást veti be a DVB alvállalkozója.


Március elejétől fokozatosan hat vadonatúj MAN Lion's City GL típusú autóbuszt állít forgalomba a DVB alvállalkozója, a Dresdner Verkehrsservicegesellschaft mbH (DVS) a 61-es és a 62-es autóbuszvonalon. A Drezda számára speciálisan kialakított autóbuszok megfelelő és korszerű utastájékoztató és kommunikációs rendszert kapnak. Emellett utasszámláló rendszerrel is ellátják a kocsikat, így folyamatosan nyomon tudják követni, hogy a járművön hány utas tartózkodik. Emellett a buszvezető munkáját korszerű jegykiadó berendezés segíti. A munkákat a DVB műhelyében végzik.

A jellegzetes, fényáteresztő anyagból készült csukló

A 18,75 méter hosszú autóbuszokon 35 ülő és 132 álló utas utazhat egyszerre, ez pedig mintegy 15 százalékkal több, mint a DVB többi csuklósbusza esetében. A járműnek öt ajtaja van, emellett pedig a csukló fényáteresztő anyagból készült. A buszok a Budapesten is üzemelt MAN próbabuszhoz hasonlóan egyedi világítási megoldásokat kaptak, ahol LED-ek és fénycsövek világítják meg az utasteret.
A járműveket az MAN Poznańban lévő gyárában építették és darabja 300 ezer eurót kóstál, amit a város közlekedési társasága saját maga fedezett.

Hat MAN Lion's City GL típusú, 18,75 méter hosszú, öt ajtós autóbusz áll forgalomba Drezdában
(fotók: DVB)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.