2014. 02. 17.

Bombardier-villamosokat vesz Linz

Hat új Flexityt vásárol a Bombardiertől a Linz AG Linien, a felső-ausztriai város közlekedési társasága. Az új szerelvények már az ötödik széria, ami osztrák megrendelésre készül. A közlekedési cég 19 millió eurót fizet a villamosokért.


A Linz AG Linien, a linzi városi közlekedést üzemeltető társaság újabb hat Flexityt rendel a Bombardiertől. Az új szerelvények a trauni vonalra kerülnek majd és teljes egészében alacsonypadlós járműveket a kanadai-német gyártó bécsi üzemében építik majd. Az első szerelvények 2015 közepén állnak csatasorba és a mostani rendeléssel együtt 66 Bombardier-villamos dolgozik majd a Duna-parti városban.

Egy régebbi Flexity Linzben, a főpályaudvar alatti villamosalagútban

Ebből is látszik, hogy a meglehetősen unikális, 900 milliméteren működő villamoshálózat üzemeltetője elégedett a járművekkel. Ezt mutatja, hogy 2009-ben a Pöstlingbergban felújításakor a hegyi vasútra szánt motorkocsikat is a Bombardiertől rendelték. A 2011-ben forgalomaba állított Flexityk 2010-ben megkapták a Red Dot Design-díjat is.

A 2011-ben csatasorba állított, hosszú Flexityk külső megjelenésükre megkapták a Red Dot Design-díjat
(fotók: Magyarics Zoltán)

Az új Flexityk 2,3 méter szélesek és 40 méter hosszú kocsik lesznek. A villamosokban 224 utas fér fel. A járművek karbantartását a Linz AG Linien munkatársai a Bombardier vezetésével végzik, éppúgy, mint a többi, már meglévő villamos esetén.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.