2014. 02. 17.

Bombardier-villamosokat vesz Linz

Hat új Flexityt vásárol a Bombardiertől a Linz AG Linien, a felső-ausztriai város közlekedési társasága. Az új szerelvények már az ötödik széria, ami osztrák megrendelésre készül. A közlekedési cég 19 millió eurót fizet a villamosokért.


A Linz AG Linien, a linzi városi közlekedést üzemeltető társaság újabb hat Flexityt rendel a Bombardiertől. Az új szerelvények a trauni vonalra kerülnek majd és teljes egészében alacsonypadlós járműveket a kanadai-német gyártó bécsi üzemében építik majd. Az első szerelvények 2015 közepén állnak csatasorba és a mostani rendeléssel együtt 66 Bombardier-villamos dolgozik majd a Duna-parti városban.

Egy régebbi Flexity Linzben, a főpályaudvar alatti villamosalagútban

Ebből is látszik, hogy a meglehetősen unikális, 900 milliméteren működő villamoshálózat üzemeltetője elégedett a járművekkel. Ezt mutatja, hogy 2009-ben a Pöstlingbergban felújításakor a hegyi vasútra szánt motorkocsikat is a Bombardiertől rendelték. A 2011-ben forgalomaba állított Flexityk 2010-ben megkapták a Red Dot Design-díjat is.

A 2011-ben csatasorba állított, hosszú Flexityk külső megjelenésükre megkapták a Red Dot Design-díjat
(fotók: Magyarics Zoltán)

Az új Flexityk 2,3 méter szélesek és 40 méter hosszú kocsik lesznek. A villamosokban 224 utas fér fel. A járművek karbantartását a Linz AG Linien munkatársai a Bombardier vezetésével végzik, éppúgy, mint a többi, már meglévő villamos esetén.

Halász Péter

2 megjegyzés:

  1. nincs abból gond, hogy majdnem ugyanolyan szélesek, de a nyomtáv keskenyebb? Sebességkorlátozás, ívsugár, valami?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez elsősorban tervezési kérdés, megfelelő ívsugarakkal és űrszelvénnyel könnyen lehet adaptálni egy villamost keskenyebb nyomtávra is. Egy méter körüli nyomtávokon amúgy is elég komoly vasutat lehet már csinálni (pl. RhB, Svájc), amihez képest egy ilyen villamos nem rakéta.

      Törlés

Figyelem!

Oldalunkon általában előzetesen moderáljuk a hozzászólásokat vagy a hozzászólások lehetőségének időszakos vagy tartós felfüggesztését jogát fenntartjuk. Amennyiben erre nem kerül sor, úgy fenntartjuk az utólagos moderáció jogát. Moderációs alapelveinkről részletesebben az Impresszumban olvashatnak.