2014. 03. 25.

Indul az M4-es metró!

Tarlós István főpolgármester bejelentette: március 28-án indul az M4-es metró vonalán az utasforgalom.


A 4-es metrót március 28-án, péntek reggel 9 órakor adják át az utazóközönségnek – mondta Tarlós István sajtótájékoztatóján. Az eseményen részt vesz majd Orbán Viktor kormányfő is, ám Tarlós Demszky Gábor korábbi főpolgármestert nem hívta meg. A főpolgármester közölte, március 22-én sikeren befejeződött a hatóság által felügyelt próbaüzem, és pénteken kezdődik meg az utasforgalmi próbaüzem. Információink szerint az utasok várhatóan déltől próbálhatják ki az új vonalat.
A BKK felszíni hálózata másnaptól változik, különösen a budai térségben és a 7-es busz vonalán kell változásokra számítani. A BKK összefoglalója a megváltozó tömegközlekedési hálózatról a www.bkk.hu/m4 címen érhető el.
Tarlós István közölte, hogy március 22-én sikeren befejeződött a hatóság által felügyelt próbaüzem, és pénteken kezdődik meg az utasforgalmi próbaüzem. Elmondta, az engedélyezési eljárás „főszereplői” a próbaüzem tapasztalatait összegezve utasforgalmi próbaüzemre alkalmasnak nyilvánították a rendszert.
A legfontosabb engedélyek készülnek, ez az jelenti, hogy „a szabályszerű adminisztrációt végzik” – tette hozzá a főpolgármester.
Tarlós István azt mondta, hogy a pénteken kezdődő utasforgalmi próbaüzem ideje alatt is folytatódik a jogszabály szerinti hatósági felügyelet, a végleges használatbavételi engedély hat hónap „üzemszerű hibamentes működés után” adható ki. Megjegyezte, hogy ez nem valamiféle hiányosságot jelent, „ez így van a világon mindenütt”.
A főpolgármester kijelentette, az általuk kitűzött egyetlen határidőre sikerült a feladattal megbirkózni.
Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója azt közölte, a Budapesti Közlekedési Központ igazgatótanácsa úgy döntött, hogy az utasok a 4-es metrót ingyenesen használhatják az átadási ünnepség napján és az azt követő két napon, azaz péntektől vasárnap üzemzárásig.
Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a főváros felhatalmazására hozott döntést azzal indokolták: „a fővárosnak elemi érdeke, hogy az új vonalat az utazóközönség minél hamarabb megismerje és használatba vegye”.
A 4-es metrót, amely Kelenföld vasútállomást köti össze a Baross téri Keleti pályaudvarral, nyolc év építés után adják át. A 7,4 kilométeres, tíz állomást magába foglaló első szakasz építése 2006-ban kezdődött el. A munkálatokat nehezítette, hogy a konzorciumvezető cég többször leállt a munkával többletkövetelések miatt. Az alagútépítés 2010 nyarán fejeződött be, ezt követően kezdődhetett meg az állomások belső beépítése, a vágányok és a biztosítóberendezés, az áramellátási rendszerek telepítése.
A metrószerelvényeket a francia Alstom cég szállítja, ezek külsőre megegyeznek a 2-es vonalon közlekedő Metropolis kocsikkal, de a 4-es metró teljesen automata vezérlésű. Az első időszakban azonban korábbi közlések szerint még vonatkísérő személyzet lesz a szerelvények vezetőállásaiban.

RegionalBahn információk, MTI

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.