2014. 06. 16.

Állandóság és apró változások

Lassan, de biztosan közlekedik a menetrendváltás időpontja: jól jelzi ezt, hogy szivárognak az első menetrendtervezetek a 2014-2015-ös évadra vonatkozóan. Sok szempontból marad a magyar vasút kínálata az, ami, de azért lesznek változások.A szerkesztőségünkhöz eljutott menetrendtervezet szerint az ország java részén gyökeresnek mondható változásokra idén decemberben sem kell számítani. Egy komoly kivétel azonban máris akad: ez a Budapest és Bécs közötti forgalom. Itt bejött az, amit már korábban is feszegettünk: valamelyest bővül a kínálat a két főváros között. Nevesül visszatér egy klasszikus járat, a Debrecen, Budapest és Bécs között közlekedő vonatpár.

Budapestről érkezett „kis EC” a Westbahnhofon, Bécsben. Visszatérnek a mozdonyos EuroCity-járatok néhány vonatpár erejéig

A szerkesztőségünkben csak „Arrabona” néven emlegetett EC 142/EC 143-as számot viselő vonatpár Debrecenből hajnali fél hatkor, Kelenföldről kicsivel reggel nyolc után indul majd és Bécsbe 11 óra körül érkezik majd. Ellenkező irányban az osztrák fővárosból 17 óra körül indul majd, Kelenföldön este fél nyolc után tesz pihenőt és Debrecenbe este fél tizenegykor érkezik majd a járat. A vonat érdekessége, hogy esetében kimarad a Keleti pályaudvari fordulás, a járat Kelenföldön, Ferencvárosban és Kőbánya-Kispesten áll majd meg. Határozott fejlődés és dogmatikai tekintetben is friss szél – a kérdés már csak az, hogy kihúzzák-e azt a néhány évet a járattal, amíg az utasok is tudomást szereznek róla, rászoknak, és felfut az utasszám.

Érkezik az Avala a Keleti pályaudvarra 2002. június 20-án. Ekkor még Bécs és Belgrád között járt a sokszor sokat késő balkáni vonatpár

De nem csak ez lesz az egyetlen átlós EC: az Avala decembertől ismét Bécs és Belgrád között jár majd, mégpedig azzal a csavarral, hogy a megszokottakkal ellentétben nem Kunszentmiklós-Tass, hanem Cegléd, Kiskunfélegyháza és Kiskunhalas érintésével – a Keleti kihagyásával. Menetrendi fekvését tekintve nagyjából hozza a régi Avalát, azaz Belgrád felé dél körül, Bécs felé délután négy körül lesz Budapesten. Kérdés, hogy a Moszkva–Belgrád hálókocsi-járatnak mi lesz a sorsa? Ezt ugyanis az Avala kapta meg a Keletiben eddig. Vajon a Bar felé tartó nyári kocsicsoporthoz hasonlóan a mai nevén 794/795-ös páros kapja majd meg ezeket a kocsikat? (Megjegyezzük: e vonatpár tekintetében még variálódhatnak a vonatszámok és a közlekedési viszonylat.) Az Avala új útvonala miatt Kecskemét és Kiskunhalas között megszűnik majd a mai IR 783-as és az IR 784-es számú vonat, cserében viszont Bács-Kiskun megye székhelye hosszabb kihagyás után újra bekapcsolódik a nemzetközi vasúti személyszállítás vérkeringésébe – igaz, csak egy irányban, Bécs felé, legalábbis a tervezet szerint.
Érdekesség még az Avala tekintetében annak menetrendi fekvése. A tervezet szerint Kecskeméten csak egy irányban, Budapest, illetve Bécs felé állna meg a járat, Belgrád felé menet nem. Az pedig a másik érdekesség, hogy míg jelenleg az InterRegio-vonatok, amelyek közül egy párat kivált az EuroCity, a páros, Szeged felé tartó IC mögött 11 perccel indulnak Kecskemétről. Az IC-k pedig Cegléd és Kecskemét között Nagykőrösön kereszteznek. A kérdés az az, hogy vajon hol és hogyan fog keresztezni a Belgrád felé tartó EC 345-2-es a Budapestre közlekedő InterCity-vel? Nagy valószínűséggel Nyársapáton, ám Nyársapát és Nagykőrös között 6 perc a menetidő; Ceglédről pedig az IC mögött 5 perccel indul a belgrádi vonat, így ez az esélyes megoldás. Bécs felé menet szintén hasonló megoldás kínálkozik: a Szegedre tartó IC-vel Nyársapáton keresztez az EC 344-1-es, amelyik Kecskemétről az IC előtt 11 perccel indul és Ceglédre már csak 6 perc előnnyel érkezik. Kérdés, hogy vajon a nyársapáti megállást meghirdeti-e a MÁV-START? A válasz szinte biztos, hogy nem. Ugyancsak kérdéses, hogy vajon ez a menetrendi szerkezet hogyan hat majd a 140-es vonal viszonylagosan jónak mondható menetrendszerűségére, hiszen tudvalevő, hogy a Belgrád felől érkező vonatnál a 15-60 perces késés szinte mindennaposnak és teljesen normálisnak tekinthető.

Indulásra kész a Kálmán Imre EN a Keletiben. Decembertől hosszabb lesz a vonat, viszi magával a zürichi kocsikat is

Ahogy azt korábban írtuk, a tervek szerint a Wiener Walzer és a Kálmán Imre EN Zürich és München felé együtt, 21 órakor indul majd Budapestről. A Wiener Walzer helyett az EC 148/EC 149-es vonatpár jár majd Budapest és Bécs között (alighanem az „Arrabona” szerelvényét így cserélik), de a „Wienerhez” képest egy órával korábban hagyja el a Keleti pályaudvar majd. A hírek szerint ennek célja a Bécsből Németország felé induló éjszakai vonathoz történő csatlakozás, melynek menetrendjét a tervek szerint szintén módosítják. A 18:10-es EC-induláshoz kapcsolódóan az utolsó soproni IC egy órával később, 19:10-kor indul majd Budapestről.
Az éjszakai vonatokra az „Avala” munkacímen futó projekt kínálhat viszonylag jó csatlakozást az osztrák fővárosban, ám a fentebb már említett menetrendszerűségi tapasztalások miatt erősen kérdéses e kapcsolat értéke. No és persze kérdés az, hogy az osztrák vasút hogyan viszonyul majd a Balkán felől begyűrűző késésekhez – már persze, amíg meg nem épül a „francia típusú gyorsvasút” Budapest és Belgrád között.

2015 nyarán nem járnak majd fel az északi parti gyorsvonatok dízelgépei a Délibe. Fehérváron ismét gépcsere lesz minden vonatnál

Tovább böngészve a menetrendeket kiderül, hogy jövőre a nyári északi parti gyorsvonatok, a „Kék Hullám” járatok nem dízelmozdonnyal érkeznek majd a Délibe, hanem Székesfehérváron gépcseréznek majd. Hogy ez a lépés és a fehérvári állomás, valamint a kapcsolódó vasúti pályák felújítása hogyan hat a menetrendszerűségre, az erősen kérdéses. Az északi parton számos gyorsvonat megállási rendjével és közlekedési idejével sakkoznak majd; emellett pedig téli ütemes személyvonatok balatonfüredi kényszerpihenője is megszűnik majd, ami üdvözlendő lépés.

A Pécsről Celldömölkre közlekedő 8802-es számú vonat hasít Balatongyöröknél. Jövőre megszűnik ez az átszállásmentes átlós kapcsolat is
(fotó: Magyarics Zoltán)

Ha már Balaton: a Pécs és Celldömölk közötti átlós kapcsolatokat egy kivétellel (ez a Kaposvár és Celldömölk közötti 8806/18806 és 8807/18807-es vonatpár) idén is elvágják. A téli időszakban Keszthelyen, míg a nyári időszakban Tapolcán kell majd átszállni az utasoknak.
A déli parti gyorsvonatok esetében a hajnali és a késő esti peremidőszakban lesznek majd változások, itt számos vonat komolyabb korlátozásokkal közlekedik majd. A nyári menetrend az ideihez nagyon hasonló lesz a remények szerint – ám itt is kérdéses, hogy miképpen alakul majd a pályafelújítás Székesfehérvár és Siófok között.

Átszállás Pusztaszabolcson a dunaújvárosi és a dombóvári FLIRT között. Jövőre már „stokkoznak” a motorvonatok, idehaza először

Pécs felé komoly változásokat hoz majd, hogy megszűnnek a mai, gyorsnak csúfolt feláras távolsági személyvonatok. Cserében viszont Budapest és Dombóvár között személyvonatok járnak, amelyek Pusztaszabolcsig a Dunaújváros felé tartó szerelvényekkel egyesítve közlekednek majd. Magyarországon ez az első komolyan alkalmazásra kerülő motorvonati stokkozós rendszer. Dombóvárról átszállásal lehet majd továbbutazni Pécs felé. Ám erre, legalábbis a tervezet lapjain, nem utal semmi, csak forrásaink információi. A minőségi vonatok közül a Rippl-Rónai IC pécsi közvetlen kocsicsoportot kap majd iskolaidőszakban vasárnap.
A szobi vonal tekintetében érdekesség, hogy az EC 130/EC 131-as páros mint EC 172 és EC 173 számú vonat közlekedik majd, a célállomása pedig Varsó helyett Hamburg lesz. A járatot, mint azt már korábban előrejeleztük, a ČD állítja ki – de nem Railjetekkel.

Prága felé változások lesznek: az eddigi varsói EC Hamburg felé jár majd, míg az EC 272/EC 273-as Prágáig jár majd

A 100-as vonal egyik fontos változását már említettük; viszont újdonság, hogy az Erdély felé tartó, Biharkeresztesnél kilépő vonatok megállnak majd Kisújszálláson is. Ugyancsak igazi ínyencség, hogy a jellemzően posta-Bhv-kból álló vasárnapi, Zajta és Budapest között közlekedő mentesítővonat, a 16305-ös a „Kengyelfutóval” azonos megállási rend szerint, azaz Debrecen és Budapest (azaz Ferihegy megállóhely) között megállás nélkül közlekedik majd. Ha pedig már a szalkai oldal is szóba került, ide köthető a menetrend egyik komoly koncepcionális változása: a mai Füzesabony–Debrecen–Fehérgyarmat vonatokat kettévágják majd Debrecenben. Ezt bővebben is tárgyaljuk alábbi keretes írásunkban.

Dogmatika: egyik szemünk sír, a másik nevet
Nálunk még távolinak tűnik a Nyugat-Európában sok helyütt megfigyelhető letisztult menetrendi struktúra, ahol nincsenek minden decemberben alapvető irányváltások a menetrendi koncepcióban, ám ebben a tekintetben határozottan javultunk az elmúlt évtizedben. A mostani menetrend kapcsán három „dogmatikai” változás emelhető ki: két szembetűnő és egy lopakodó, melyek közül – nem meglepő módon – az utóbbi egyértelműen negatív előjelű.
Az egyik szembetűnő és feltétlenül pozitív koncpecionális változás az átlós EC-járatok újraindítása, méghozzá teljes mértékben a budapesti fejpályaudvarok érintése nélkül. A nagy kérdés már csak az, hogy az újjászületett „Avala” és „Arrabona” (ezek az egykori vonatnevek voltak a két viszonylaton, jövő évi nevek ettől eltérhetnek!) esetében ki tud-e tartani majd a MÁV-START addig, amíg az utasok rászoknak a járatokra. A légiközlekedésben erre éveket számolnak, és vélhetően vasúton sincs ez másként - annak idején az első Debrecen–Bécs Arrabona ismertsége kihasználtsága épp akkor kezdett kialakulni, amikorra beszántották a vonatot - több szerencsét kívánunk a másodiknak!
A másik fontos változás, hogy Budapest és Pécs között a tervezetből kiolvashatóan csak az IC-járatokat tekinti érdemi közvetlen kapcsolatnak a megrendelő és a MÁV-START. Ez viszont azt az érdekes kérdést is felveti, hogy miért csak feláras és kötelező helyjegyes szolgáltatás jár ennek a régiónak, szemben mondjuk Sopronnal, Debrecennel, Miskolccal, Békéscsabával. Vagy éppen Szegeddel, ahol a hibridek Pécshez képest meglepő tarifális rugalmasságot kínálnak az utasnak – ha már a 40-es és 140-es vonalak adottságai (hosszú, egyvágányos fővonalak erős végponttal) ennyire hasonlóak, Pécs miért nem érdemli meg a hibridet?
A harmadik, és hosszú távon talán a legfontosabb a belföldi átlós vonatok újbóli „kibaltázása” a menetrendből. Míg nemzetköziben óvatos nyitást látunk, a Dunántúlon már egy-két Balatont érintő észak-déli távolsági vonatot elvágnak, a 108/110 vonalpáros esetében pedig világos a visszatérés a korábbi koncepcióhoz. A Füzesabony (korábban Eger) és Fehérgyarmat közötti maratoni járatok menetrendszerűsége híresen rossz volt, a 108-as vonal adottságai (hosszú állomásközök, különösen a Balmazújváros–Tócóvölgy maratoni) egyébként sem teszik lehetővé a már késve beeső vonatok „összelapátolását” a többiek elverése nélkül. A megoldás a jelek szerint az, hogy a fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntik: az üzemeltetési kihívások megoldása helyett beszántják a koncepciót. A rossz hír az, hogy ez forrásaink szerint csak a kezdet, ugyanis a kör-IC vonatok nyíregyházi elvágásának is komoly támogatottsága van, mondván, hogy úgyis folyton késnek. Ez a fonák mentalitás annak idején az átlós távolsági gyorsvonatokat is kivégezte, és a jelek szerint a MÁV-csoport és/vagy a megrendelő még mindig a saját dogmáinak foglya – az okok kezelése helyett inkább a kisebb ellenállás irányába menve visszavonulót fújnak éppen akkor, amikor egy előremutató fejlesztés már éppen gyökeret ver a menetrendben. Ez meglehetősen veszélyes iránynak tűnik, de meglepőnek sajnos a legkevésbé sem meglepő...

A zajtai gyorsvonat vasárnap délután gyorsabb lesz majd Debrecen és Budapest között
(a másképpen nem jelzett képeket Halász Péter készítette)

Fehérgyarmat–Füzesabony személyvonat rajtra készen a debreceni Nagyállomáson – a szerelvényt kellene már végre a szemétbe dobni, nem az átlós vonat koncepcióját, de sajnos az előbbi még marad, az utóbbi decembertől pedig valószínűleg megy. Ami kocka, azt gurítjuk?
(fotó: Magyarics Zoltán)

Békéscsaba felé változás, hogy új szófiai járat indul majd: páros irányban a 473-assal egyesítve, míg Budapest felé a 7309-es menetvonalán közlekedik majd a 480/481-es páros.
A Dél-Alföldön terítéken van egy új Szeged és Horgoš közötti vonatpár indítása is hétköznap reggel, de ebben az ügyben még zajlanak az egyeztetések.
A budapesti előváros egyetlen komolyabb változása az, hogy a 30a vonalon tárnoki vonatok nem a Déli pályaudvarról, hanem Kőbánya-Kispestről indulnak majd, így félórás ütemet kínálnak majd a Kőbánya-Kispest és Tárnok között. Cserében viszont időben fél órával eltolják majd az S30-as tárnoki vonatokat a mai fekvésükhoz képest.

Halász Péter, Magyarics Zoltán

18 megjegyzés:

 1. Mi a büdös jó k** kell mindent megkeverni ismét? Eddig jó volt Pécs-Celldömölki átszállás nélkül az utasoknak is,most miért kell ebbe is belenyúlni? Minek kell Székesfehérváron a Kék-Hullámnak gépcserézni? Eddig jó volt dízellel,ezután miért nem lesz jó?? Én nemtudom h ki/kik hozzák ezeket a rendeleteket,de hogy fingjuk nincs a vasútról az hót ziher! Normális ember ilyeneket nem csinál! Minek mindent megkavarni,miért nem jó ahogy volt eddig? -.-

  VálaszTörlés
 2. A Pécs-Celldömölk vonaton nem tudom honnan jött ez az elvágósdi csak jövőre, mert idén is már csak Pécs-Keszthely és Keszthely-Celldömölk vonatpár van, nyáron viszont az átszállási kényszer technológiai korlátok miatt Tapolcára van áthelyezve. Jövőre ehhez képest annyi a változás, hogy télen csak hétvégén jön Pécsről a vonat, s csak tavasztól-őszig jár mindennap a 40-41-esen. Felül változatlan. A G43-ak pedig a helyükön maradnak, az S30 mozdul kb. fél órát.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi a pontosítást! Való igaz, idén is fennáll ez a elvágósdi.

   Törlés
 3. Erős a gyanúm, hogy a hosszú személyvonatok szétvagdosásának a célja az, hogy ne országos, hanem regionális megrendelésű vonatok legyenek.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jogos felvetés, ez könnyen elképzelhető. Viszont ez nagyon öncélú bürokratius játéknak tűnik, elvégre ez egy tisztán technikai részlet, ami az utast nem érdekli.

   Törlés
  2. A minisztériumot és a megrendelői szervezetét annál inkább érdekelheti. Kérdés persze, hogy mi a céljuk vele.

   Törlés
 4. Remélem, hogy az illetékeseknek idejében megjön az eszük, mert a Kék hullám vonatok Almádi kihagyása elég nagy böszmeség...gyorsvonat pont ott ne álljon meg..

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ha előtte 5-10 perccel megáll Almádiban a Katica, ezen felül pedig mindegyik Tekergő, akkor a Kék Hulám bizony ne álljon meg. A Kék Hullám feladata a Füred utáni terület ellátása. Épp elég időt veszít a vonat a Sv-i gépcserével. Épp elég választási lehetőségük van az almádi utasoknak a meglévőből.

   Törlés
  2. És szerinted a Katica elég kapacitás nyújt Almádi kiszolgálására, amikor tavaly is sokszor lemaradtak mindkettőről.....Tekergő pedig már idén is majdnem két párral kevesebb van, mint tavaly. Akkor legyen kétóránként Tekergő, kétóránként a Katica, mint személy és rendben vagyunk. De hogy a gyorsvonat kihagyja Almádit, ami olykor megközelíti ("télen" meg is haladja) Füredet utasszám tekintetében, az nevetséges.
   Vajon kinek a drágalátos szemét bökte az, ami most lesz, hogy végigmehessen gépcsere nélkül?

   Törlés
  3. Nem feltétlen rossz ötlet a mozdonycsere, elvégre drót alatt 67 km-en át pazaroljuk a gázolajat, és a tempó is lassabb. Almádi kihagyásának terve agyrém, és remélem nem engedik. Azzal a f*s desiroval Kenesét és fűzfőt sem lehetett kiszolgálni már tavaly sem. Kicsi vackok, nem erre valók. Ugyanakkor el kellne gondolkodni már egy normális menetrenden az északi part esetében, mert a tavaly napi szinten megbukott katicás rémálomtól idén sem lehet jót várni. Bohóckodás az egész, teljesen el kellene felejteni

   Törlés
  4. A pláne az egészben, hogy gépcserével is működnie kellene a rendszernek úgy, hogy megállnak Almádiban...Páratlan irányban eddig is felért mind a 979, mind a 975 óra:59-re Sv-re (tavaly egész évben ez volt a hivatalos menetrendje a 975-nek...:59-érk Sv, :11 indul...)
   A páros irányban meg nem 4 percet állna Iparon a vonat, csak kettőt és kész...
   Ha már mindenáron ezt a rendszert kell erőltetni.

   Törlés
  5. Ami a gépcserét és a Katicákat illeti: ha szigorúan vesszük, a STARTnak nincs minden szempontot kielégítő járműve az észak-balatoni vonal távolsági forgalmának lebonyolítására. A Desiro ide kevés, a Csörgő meg nem tud 120-as menetvonalat csinálni a 30a-n - ide egy nagy kapacitású, klímás, legalább 120-at tudó többrészes dízel-motorvonat kéne, de ez teljesen hiányzik az eszközparkból, és érthetetlen okból nem sokakat zavar. (Esetleg valami Herkules-szerű dolog, passzoló vezérlőkocsival.) Ezért megy ez az állandó fejvakarás meg ötletelés - néha jó dolgok sülnek ki, néha meg besül a koncepció.
   Innentől kezdve a fehérvári gépcsere is egy ilyen örök csiki-csuki játék lesz. A drót kormozása csak egy dolog, azt sok vasút simán és tartósan bevállalja egy ilyen rövidnek számító szakaszon - ha a tolatás díját és az elveszett időt nézzük, még az is lehet, hogy nem is annyira veszteséges.

   Törlés
  6. Való igaz, ha nincs eszközpark, ne erőltessük e menetrendet. Ráadásul óriási lyukakkal megy az egész, Elmegy a desiro (fekvemarad félúton), rá a Kékhulla, és két órán át semmi. Ehelyett óránként kellene vonatnak indulnia, egyik órában sebes, másikban gyors. Lényegesen egyszerűbb lenne. Ami a telet illeti: eltűnni látszik a teljesen értelmetlen B betű a 9738/9739 párosról, ezzel naponta lesz késő esti eljutási lehetőség az északi partra is.
   Jelenleg még a téli menetrend van, persze Bz-vel és szóló desirokkal is fűszerezve. A csörgős személyek 5 kocsival, a gyorsok megerősítve járnak. Épp ma a 974-gyel jöttem haza a munkából, hallgatva a felháborodást, hogy mennyit áll a vonat, és gyorspótjegyes. Szerencsére ez is orvosolva lesz decembertől. A fülei megállás pedig egy rossz vicc :D Ennyi erővel álljon meg a Beograd Tapdi megállóhelyen.

   Törlés
  7. Önmagában a zónázó rendszer szerintem egyáltalán nem rossz. Az eszközpark alkalmatlanságáról alkotott véleményekkel viszont teljesen egyetértek. A Katicára még a csörgős inga is jobb megoldás lenne, mint a Dezső; esetleg Fecske betétekkel.
   Tisztességes Katica szerelvényekkel Almádit el kellene tudni látni. A zónázó rendszernek pont az a lényege, hogy zónán belül nincsenek nehogymáne megállások. Hogy a Dezső erre nem alkalmas, az kétségtelen. Ráadásul tripla egységgel másfél-két Csörgőnyi naftát is elfogyaszt.

   Törlés
  8. Zónázás terén érdemes megnézni mondjuk az angolok-skótok menetrendjét. Oké, hogy London 8 milliós, meg ők tudnak vasutat csinálni, de akkor is. Ott még olyan is van, hogy a Flying Scotsman halad Yorkban, és bő 400 km-et megy padlógázon, ha úgy jó. A fenének kell pl. a záhonyi fürdőssel három személyvonatot pótolni... Szolnokig gyűjtsön, onnan szögeljen pl. Siófokig, a köztes esztrádműsort meg tessék megoldani a most bevezetett Szolnok - Fonyód mentesítővel. Aranyhíd meg Ezüstpart dettó, Ceglédtől és Gödöllőtől vagy Hatvantól padlógáz az első tóparti löszfalig, és ennyi. Ez a mentesítő, nem az, hogy ezertizenötödik vonatnak még Kelenföldön feltömünk 100 embert az öt órája zötykölődő záhonyi roncsra.

   Katica: itt van ugye az a nyomor, hogy vagy 120-at tud a dízeles vonat, vagy klíma van rajta, vagy elegendő kapacitás. A három együtt a MÁV-nál kb. ki van zárva. Sőt, ez olyan dogmatikai dolognak tűnik, mint a végzártárcsa. A mi életünkben ez szerintem már így is marad. :)

   Törlés
 5. Így igaz, csörgős, posta Bhv-s betétkocsis szerelvény lenne az idális katica (jobbhíjján). De véleményem szerint az óránkénit közlekedés lenne a legjobb (pár mentesítővel megtoldva). Nagy baj, hogy pl. Balatonfüredről 15:00-17:00 között nem indul semmi, főleg vasárnap baj ez.
  MZ: a desirok klímáját hagyjuk inkább :D A betétjárat Szolnok-Siófok között közlekedik ám :)
  Ami a "záhonyi roncsot" illeti: most jött ki pár By frissen mázolva... Nem hiszem el, hogy nem lehetett volna a PVC üléseket áthuzatolni...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A neuralgikus lukakat be lehetne tömni Tekergővel, a már megszokott gyorsvonati állomásokkal, Almádit, Alsóörsöt, Kenesét stb. is beleértve. Alapvetően a 29-es vonal menetrendi koncepciója szerintem nem rossz, a Tekergők közlekedési idején kellene reszelni és a Katicákat kellene csörgősingásítani. Ha jól tudom, 10-12 db 1xx-es BDt üzemel még, egyik-másik frissen festve (ide is igaz, hogy a műanyag üléseket nyugodtan át lehetett volna húzni Bz textilre...). A Dezsők addig mehetnének Debrecenbe. Működhetne szépen ez a rendszer, ha nem lenne még mindig, 10 év elteltével is a Dezső az évszázad luxusvonata MÁV-éknál....

   Törlés
  2. Van 100-as vezérlő (a 102-es ha jól emlékszem), amely piros szövetüléses (mint a Gysev Bh). Van iylen BDbh is egyébként. Hogy miért nem ilyen mind (beleértve minden pvc üléses kocsit) én sem értem. Talán még mindig retro, de legalább kulturáltabb, és pofásabb. Feltétlen kellenének naprolók is egyébként.

   Törlés

Figyelem!

Oldalunkon általában előzetesen moderáljuk a hozzászólásokat vagy a hozzászólások lehetőségének időszakos vagy tartós felfüggesztését jogát fenntartjuk. Amennyiben erre nem kerül sor, úgy fenntartjuk az utólagos moderáció jogát. Moderációs alapelveinkről részletesebben az Impresszumban olvashatnak.