2014. 06. 05.

Régi-új buszok Hietzingben

Szépen lassan tűnnek el a VOR-ral közvetlenül szerződött buszos szolgáltatók a bécsi helyi közlekedésből. A kizárólag városi járatokat a Wiener Linien rendeli meg és adja ki alvállalkozásba. Ott is, ahol a korábbi, VOR-os szolgáltató koncessziója lejár. Így alakult át a hietzingi buszközlekedés is. Régi útvonalak, új menetrendek és új járatszámok jöttek június 1-jén.


Június 1-jétől a Wiener Linien a megrendelője a három hietzingi autóbuszjáratnak, az 56B, a 156B és az 58B jelzésű vonalaknak. A korábban a VOR által megrendelt szolgáltatást a Dr. Richard üzemeltette, ám most a Wiener Linien lett a fővállalkozó – a Dr. Richard pedig a szolgáltató maradt. A megrendelőváltozás magával hozott számos arculati változást is: a viszonylatszámok a bécsi városi rendszerhez igazodnak és a megállótáblákat is lecserélték a korábbi Dr. Richard-féléről a Wiener Linien által szabványosított változatra.

Sorakozó buszok a hietzingi végállomáson. A kocsik már újak, a megállótábla még a régi volt 2014 tavaszán

A 156B viszonylatból immáron 56A járat lett. 2012 őszén a Dr. Richard MAN Lion's Cityjei a régi számozással tartottak dél felé, itt éppen az egyik kocsi a 60-as és a 62-es villamos elágazásánál, a Hermesstraßénál robog
(fotók: Halász Péter)

A menetrenden is alakítottak. A korábbi 156B-t ma már 56A-ként kell keresni. Az U4-es metró Hietzing állomásától Speisingen át a Marurer Hauptplatzik és vissza közlekedő körjárat útvonala változatlan maradt, azonban a reggeli csúcsban 15 helyett 10 percenként, míg este a csúcsidőszak után a korábbi 15-30 helyett 15-20 percenként indulnak a kocsik és csatlakoznak az U4-es metró vonataihoz.
A korábbi 56B, a körjárat másik irányában közlekedő vonal megtartotta számozását, 56B maradhatott. A menetrendet itt is sűrítették: a reggeli csúcsidőszakban 5-10 percenként járnak a korábbi 8-15 perc helyett. Délután a 15 perces követés helyett 10 perceset alkalmaznak, míg este igazodik a 56A-hoz a járat: 15-20 percenként jár 15-30 helyett és csatlakozik a metróhoz.

Az immáron 56A jelzésű járaton (korábban 156B volt) a Dr. Richard új Wiener Linien-arculat szerint festett autóbusza érkezik a hietzingi végállomásra. Az új színterv illeszkedik a csuklós Citaro 2-esek érkezésével bevezetett változathoz
(fotó: Magyarics Zoltán)

A korábbi 58B viszonylat 58A jelzést kapott és június 1-jétől Hietzingtől egészes Atzgersdorfig jár majd egész nap – korábban a térségben tett még egy többletkört is a járat. Emellett a busz mindkét irányban betér a Küniglbergen az ORF-székházhoz is. Az üzemidőt a korábbi 20 óra körüli üzemzárásról kiterjesztették egészen éjfélig, a buszok pedig jellemzően 10-15 percenként indulnak egész nap.
A Wiener Linien közlése szerint egyrészt javult az ORF-székház közlekedési kapcsolata az új hálózatnak köszönhetően, másrészről pedig a vonalak mentén élők a korábbinál sűrűbben közlekedő járatokat vehetnek igénybe.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.