2014. 07. 09.

Még több fekete Vectron

További húsz új Vectront rendelt a Siemenstől az MRCE. A mozdonykölcsönző cég így már összesen harmincöt mozdonnyal gazdálkodhat a Siemensnél az EuroSprinter-család utódjaként fejlesztett mozdonytípusból.


A húsz mozdonyt az MRCE elsősorban nagysebességű vonatok továbbítására szánja. A járművek a német és osztrák forgalomban, valamint egy részük a magyarországi pályákon is közlekedhet majd. Szakági hírek szerint az MRCE úgy tervezi, hogy a már erősen elhasználódó EuroSprinterek helyett és azok kiegészítéseként kínálja majd az X4E sorozatszámmal könyvelt mozdonyokat.
A húsz darabos flotta járművei 15 kV 16,7 Hz-ről és 25 kV 50 Hz-es váltóáramról is üzemelhetnek, engedélyezett legnagyobb sebességüket 200 km/h-ban határozták meg. A mozdonyokon az ETCS használatához szükséges fedélzeti berendezéseket is elhelyezik majd.
Érdemes megjegyezni: most fejeződik be az első tizenöt mozdonyos rendelés teljesítése: az X4E 850-860 és 870-874 pályaszámú mozdonyok még csak 160 km/h-s tempóra alkalmasak és elsősorban tehervonati forgalomban vesznek részt.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.