2014. 08. 28.

Álmozdonyvezető potyázott

Egy 21 esztendős fiatalembert fogtak el a szövetségi rendőrök a közelmúltban Stuttgart és Heilbronn között. A magát a DB AG munkatársának kiadó férfi nem mellesleg így próbált meg kibújni a viteldíjfizetési kötelezettség alól.


A szövetségi rendőrség közlése szerint még augusztus 23-án, pénteken délelőtt 11:15 körül a Stuttgartból Heilbronnba tartó személyvonat mozdonyvezetőjénél jelentkezett egy fiatalember, aki szintén mozdonyvezetőnek adta ki magát. Kiderült: a megfelelő formaruházattal bíró 21 éves férfi egyáltalán nem vasutas – erre a vonatot továbbító járművezető jött rá a menet közbeni beszélgetésük alapján. A vasutas szóval tartotta a fiatalembert, majd felkérte Heilbronnban, hogy jöjjön vele a szövetségi rendőrség irodájába.

Valódi mozdonyvezető üdvözli valódi kollégáját a berlini Stadtbahnon
(fotó: Ralf Kranert / DB AG)

A fiatalember bevallotta, hogy valóban olyasvalakinek adta ki magát, akinek nem kellett volna és elmondta, hogy a formaruhát az interneten rendelte meg és vásárolta meg. A szövetségi rendőrség a formaruhát lefoglalta és bár a fiatalember szabadlábon védekezhet, ám csalás és szolgáltatások megtévesztő igénybevétele miatt indított ellene eljárást a Bundespolizei. Kiderült ugyanis, hogy jegye sem volt a fiatalembernek.
Magyarországon is sok gondot okoznak a vasúti egyenruhát illetéktelenül hordó „vasútbarátok”. Számos vasútrajongó fiatal kötelező ruhadarabja a „MÁV-os póló” és hamar találhatunk az interneten olyan eladót, akitől gond nélkül beszerezhetjük a formaruhákat. A gond nem is ezzel van, hiszen ha valakinek éppen ez a fétise, tegye. Ám számos esetben a magukat vasutasnak láttató „vasútbarátok” (szándékosan tesszük idézőjelbe a jelzésüket) visszaélnek a kollegialitással, sokszor illetéktelenül beleavatkoznak a vasutasok munkájába, „okoskodnak”, zavarják az igazi vasúti alkalmazottakat a szolgálatuk ellátásában. Bár volt már rá példa, hogy Magyarországon is fogtak „álmozdonyvezetőt” (sőt, az egyik bulvárlapnak elmondta azt is, hogy hogyan csinálta, bár a MÁV-csoport tagadta, hogy tényleg vezetett volna illetéktelenül), idehaza sokkal nagyobb problémát jelent az egyenruhával való ilyesfajta, törvénybe talán nem ütköző, de mindenképpen a vasútbarátok és a vasutasok közötti viszonyt megmérgező viselkedés.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.