2014. 08. 28.

Álmozdonyvezető potyázott

Egy 21 esztendős fiatalembert fogtak el a szövetségi rendőrök a közelmúltban Stuttgart és Heilbronn között. A magát a DB AG munkatársának kiadó férfi nem mellesleg így próbált meg kibújni a viteldíjfizetési kötelezettség alól.


A szövetségi rendőrség közlése szerint még augusztus 23-án, pénteken délelőtt 11:15 körül a Stuttgartból Heilbronnba tartó személyvonat mozdonyvezetőjénél jelentkezett egy fiatalember, aki szintén mozdonyvezetőnek adta ki magát. Kiderült: a megfelelő formaruházattal bíró 21 éves férfi egyáltalán nem vasutas – erre a vonatot továbbító járművezető jött rá a menet közbeni beszélgetésük alapján. A vasutas szóval tartotta a fiatalembert, majd felkérte Heilbronnban, hogy jöjjön vele a szövetségi rendőrség irodájába.

Valódi mozdonyvezető üdvözli valódi kollégáját a berlini Stadtbahnon
(fotó: Ralf Kranert / DB AG)

A fiatalember bevallotta, hogy valóban olyasvalakinek adta ki magát, akinek nem kellett volna és elmondta, hogy a formaruhát az interneten rendelte meg és vásárolta meg. A szövetségi rendőrség a formaruhát lefoglalta és bár a fiatalember szabadlábon védekezhet, ám csalás és szolgáltatások megtévesztő igénybevétele miatt indított ellene eljárást a Bundespolizei. Kiderült ugyanis, hogy jegye sem volt a fiatalembernek.
Magyarországon is sok gondot okoznak a vasúti egyenruhát illetéktelenül hordó „vasútbarátok”. Számos vasútrajongó fiatal kötelező ruhadarabja a „MÁV-os póló” és hamar találhatunk az interneten olyan eladót, akitől gond nélkül beszerezhetjük a formaruhákat. A gond nem is ezzel van, hiszen ha valakinek éppen ez a fétise, tegye. Ám számos esetben a magukat vasutasnak láttató „vasútbarátok” (szándékosan tesszük idézőjelbe a jelzésüket) visszaélnek a kollegialitással, sokszor illetéktelenül beleavatkoznak a vasutasok munkájába, „okoskodnak”, zavarják az igazi vasúti alkalmazottakat a szolgálatuk ellátásában. Bár volt már rá példa, hogy Magyarországon is fogtak „álmozdonyvezetőt” (sőt, az egyik bulvárlapnak elmondta azt is, hogy hogyan csinálta, bár a MÁV-csoport tagadta, hogy tényleg vezetett volna illetéktelenül), idehaza sokkal nagyobb problémát jelent az egyenruhával való ilyesfajta, törvénybe talán nem ütköző, de mindenképpen a vasútbarátok és a vasutasok közötti viszonyt megmérgező viselkedés.

Halász Péter

1 megjegyzés:

  1. Akad köztük olyan is, aki aztán úgy okoskodik, hogy bejelentéssel fenyegetőzik... Persze kezelni is tudni kell az ilyet...

    VálaszTörlés

Figyelem!

Oldalunkon bizonyos esetben, elsősorban régebbi írások esetén vagy időszakosan valamennyi írás esetén előzetesen moderáljuk a hozzászólásokat vagy a hozzászólások lehetőségének időszakos vagy tartós felfüggesztését. Amennyiben erre nem kerül sor, úgy fenntartjuk az utólagos moderáció jogát. Moderációs alapelveinkről részletesebben az Impresszumban olvashatnak.