2014. 08. 13.

Szeptemberben nyit a remíz

Szeptember 13-án nyitja meg kapuit a bécsi „Remise”, ahogy a villamosmúzeumot újabban a Wiener Linien nevezi. Több mint egy év után látogatható ismét a teljesen megújult gyűjtemény.


Számos új kiállítási elemmel, a bécsi tömegközlekedés másfél évszázados történetének bemutatásával várja régi és új látogatóit az erdbergi kocsiszínben berendezett múzeum. A Wiener Linien gyűjteménye a lóvasúttól napjainkig öleli fel a közlekedés fejlődéstörténetét, amelyet a megújult belső térben tizennégy „témasziget” segítségével, álló és mozgóképeken mutatnak be a látogatóknak. A megújult gyűjteményben minden korosztály megtalálja a maga számára érdekes témákat, kiállított járműveket.

A járművek mellett különböző tablók, amolyan „témaszigetek” mutatják be a bécsi tömegközlekedés történetét
(grafika: PLANET architects / Perndl+Co. / Wiener Linien)

A felülvizsgált gyűjteményben többek között újdonság lesz a metró, amely eddig nem volt látható ilyen formában a tömegközlekedési múzeumban, de nagyobb szerepet kapnak a gumikerekes ágazatok is. Az ígéretek szerint a kiállított járművek rendszeres időközben cserélődnek majd. A „felesleges” kocsikat a Wiener Linien más járműtelepein gondozzák a közlekedésbarátok.
A múzeum megnyitója szeptember 13-án lesz; aznap a belvárosból nosztalgiajáratok indulnak majd a helyszínre. A rendezvény idejére a Tramwaytaghoz hasonlóan díjmentes lesz a közlekedés az ünnepi menetjegy birtokosainak: ez 9 és 22 óra között valamennyi bécsi tömegközlekedési eszközön érvényes lesz.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.