2014. 10. 01.

Hármas FLIRT

Szeptember utolsó napján három FLIRT-motorvonat indult próbaútra Budapestről. Az eseményben talán semmi meglepő nem lenne, ha a vonatban nem a MÁV-START hatvanas és hatvankettes, valamint a GYSEV 504-es pályaszámú motorvonata lett volna. Igazán színes képriportunk következik a próbamenetről!


A sorban érkező új FLIRT-motorvonatok üzembe helyezési próbái során kipróbálták azt is a szakemberek, hogy a különböző – MÁV-START-os és GYSEV-es – motorvonatok, valamint a különböző sorozatból származó járművek hogyan viselkednek csatolt üzemben. Ennek okán kiválasztották a korábbi MÁV-os szériából a 060-as; a kék MÁV-START-os sorozatból a 062-es, míg a GYSEV motorvonatai közül az 504-es számot viselő járművet és próbaútra indultak a hegyeshalmi vonalra. A különböző összeállításban közlekedő motorvonatok jól vizsgáztak, a távvezérlés számára nem jelent gondot, ha éppen különféle színezésű járművekről van szó.
A menet nem mellesleg a hivatalos próbamenetek közé tartozott – a korábbi hármas próbák csak amolyan előkészületnek tekinthetők. A próbák sikeresek voltak, mindenki, a gyártó és az üzemeltető, valamint a hatóság is elégedett az eredményekkel.
Az új motorvonatok várhatóan már október 2-án szolgálatba is állnak Kőbánya-Kispest és Székesfehérvár között, ám ezt a vasúttársaság egyelőre nem kommunikálta hivatalos formában. Az ügyben keressük a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságát, válaszukat várjuk. Annyit azonban megtudtunk, hogy egyelőre még közel sem biztos az október 2-i üzemkezdet és arról sincs állítólag döntés, hogy Kőbánya-Kispest és Székesfehérvár között állnak majd forgalomba a vonatok.

Rendezkedés Komáromban

A MÁV-START 060-as FLIRT-jével az élen jár ki Komáromból a próbamenet

Győrszentiván állomásra érkezett a három FLIRT-ből csatolt szerelvény

Különböző felállásban próbálták a vonatokat: itt három motorvonatot csatoltak, sorban a GYSEV 504-ese, majd a MÁV-START 062-ese és végül a 060-as 

Itt pedig „csak” a két új motorvonat próbázott

A szerelvények a fotósok számára is felsorakoztak. Impozáns látvány a háromféle motorvonat egymás mellett

Apró geg a GYSEV FLIRT-jén: a „Nem lehet állomás” vajon hol lehet? Persze az utasok ilyet nem láthatnak, hiszen ha ilyesmi van kiírva a vonatra, az utasoknak túl sok keresnivalója nincs a járműveken
(fotók: Csanádi Sándor)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.