2014. 11. 04.

A németek is potyáznak

Sokan nem hiszik, de bizony Németországban sem mindenki becsületes a tömegközlekedési jegyváltást tekintve. A szövetségi fővárosban a felmérések szerint az utasok négy százaléka nem rendelkezik semmilyen utazásra jogosító okmánnyal, jeggyel, bérlettel.


Berlin is tagja annak a nem éppen előkelő klubnak, ahol azokat a városokat tartják nyilván, amelyekben a legnagyobb a tömegközlekedést jogosulatlanul használók aránya. Berlinben az elmúlt évben az utasok 4%-a nem rendelkezett jeggyel a számítások szerint. Hasonló a helyzet Bonnban, Bielefeldben, ám az élen a Ruhr-vidéki város, Duisburg jár. Többek között ezért is emelkedhet a jegy nélkül utazók pótdíja jövőre.
A közelmúltban napvilágra került felmérések szerint az első négy várost szorosan követi a sorban Köln, majd München és Stuttgart következik. Érdekes módon a sor végén tanyázik a legkevesebb potyázóval Hamburg, Wiesbaden és Bréma városa és azok közlekedése.
A Verband Deutscher Verkehrsunternehmen (VDV) szerint az pótyázók éves szinten mintegy 250 millió eurós bevételtől fosztják meg a közlekedési szolgáltatókat és további 100 millió eurót kell a jegyellenőrzésre, az ellenőrök foglalkoztatására fordítani, így a jogosulatlanul utazók komoly terhet jelentenek a többi utasnak is.

A BVG járatain utazók 4%-a nem jogosulatlanul nem fizet az utazásért

A BVG felmérése szerint 2013-ban összesen 230 ezer potyázóval volt a városban, ám ennek ellenére csak 1680 alkalommal folytatódott az ügy szabálysértési eljárás formájában. Csak a berlini közlekedési cégnek 20 millió eurós vesztesége volt a potyautasok miatt. Emiatt is üdvözlik azt a lépést, hogy január 1-jétől általánosan 40-ről 60 euróra emelkedhet majd a nem fizető utasok számára a pótdíj.
A megemelt ptódíjból befolyó bevételekből a közlekedési cégek általában az ellenőrzés hatékonyságán igyekeznek javítani és több közlekedési cég jelezte: így elkerülhető az, hogy a többletköltségeket a fizető utasokra legyenek kénytelenek áthárítani jegyáremelés formájában.
Érdemes tudni: a potyázó utasok személyi adatait Németországban és Svájcban is rögzítik, adott esetben hatósági eljárás is követheti a jegy nélkül való utazást. Svájcban például a potyázó utasnak három lehetősége van, ám fokozatosan emelkedő pótdíjtételekkel; a harmadik alkalommal már szabálysértés miatt feljelentik az illetőt és a rendőrség folytatja le ellene az eljárást.

Svájcban nem totojáznak: nem csak a potyázás miatt, hanem bármiféle rendzavarás miatt is feljelentést tehetnek a vasútnál és erre fel is hívják az utasok figyelmét
(fotók: Halász Péter)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.