2014. 12. 22.

München tömegközlekedése: az országban a legjobb

A teljes országra kiterjedő kutatás eredményeként jutott a címben foglalt megállapításra Simon-Kucher & Partners nevű tanácsadó cég a stuttgarti egyetem és az ADAC megbízásából készült tanulmányában.


A Simon-Kucher & Partners nevű társaság az ADAC és a stuttgarti egyetem megbízásából 2010 után ismét megvizsgálta a nagyvárosok közlekedését és az azokat üzemeltető társaságok működését. A tanulmányban a hamburgi Hochbahn, a berlini BVG, a kölni KVB, a drezdai DVB, a frankfurti VGF, a stuttgarti SSB és a müncheni MVG volt a vizsgálatok alanya – a tanulmánynak eddig még csak egy rövid kivonata került nyilvánosságra, ám ebből kiderül: a münchenieket sorolta a kutatás az első helyre.
A kutatás figyelembe vette az utasok véleményét, az utastájékoztatási rendszereket, a viteldíj árképzési módját és magát a kínálatot is. Ennek összessége a legjobb tehát a bajor fővárosban. A kutatás kiemeli, hogy Münchenben az utastájékoztatás, ügyfélszolgálat a legjobb az összes szolgáltató közül: itt figyelembe vették az ügyfélpontok hosszú nyitvatartási idejét, azt, hogy a személyzet jelentős része beszél idegen nyelveket és a részletes megállóhelyi hirdetmények és kijelzők működése és pontossága is komoly súllyal szerepeltek az értékelésben. Kiemelték azt is, hogy több csoport, többek között a nyugdíjasok vagy éppen a diákok számára rendkívül kedvezményes jegyeket is kínálnak.

Az MVG-nél az elmúlt évek folyamán is folyamatosan frissült a buszflotta – a Lorettoplatzon pár éve még régi „kocka-MAN-ok” jártak, manapság csuklós Solarisok koptatják az egykori villamosvégállomás aszfaltját

A kutatás keretében a próbautazások mellett vizsgálták a különféle ügyfélkapcsolati utak működését: személyesen, telefonon és e-mailben is tesztelték az MVG-t. Összességében a vizsgált városok közül az első lett tehát a müncheni MVG.
Az MVG-nél hozzáteszik: nem ez az első, amikor ilyen formán és ilyen jó eredménnyel értékelik a teljesítményüket: a 2010-es kutatásban is a legjobbnak bizonyult az MVG és a köztes időszakban is számos visszajelzés bizonyította, hogy jól végzik a munkájukat a bajorok. Hozzátették: az ADAC rangsorában az ott vizsgált 23 európai városból a hetedik helyen végzett München.

A müncheni menetrendi kínálat a legjobb az országban, ezt mutatja a tanulmány mérőszáma, amely az egy városlakóra jutó megállóhelyi indulásokat vizsgálta
(fotók: Halász Péter)

Az MVG vezérigazgatója, Herbert König nyilatkozatában úgy fogalmazott: igyekeznek kihozni a legjobbat a lehetőségekből, ám tudják, hogy sokszor a csúcsidőszakokban az utasoknak nem éppen az a véleménye, hogy az MVG a legjobb tömegközlekedési cég, ám igyekeznek ezen is javítani. König kiemelt még egy érdekes mérőszámot: az MVG az egy lakosra jutó megállóhelyi indulások számában is évek óta az elsők között van – ez pedig egy meglehetősen objektív mérőszám, hiszen ennek segítségével összehasonlítható a különböző közlekedési cégek menetrendi kínálatának szélessége, bősége.
König azt is jelezte: sokszor a tömegközlekedési eszközök a teljesítőképességük határán vannak Münchenben is, ám a városvezetéssel és a tartománnyal közösen próbálnak ezen a helyzeten segíteni: többek között a buszflotta innovatív fejlesztésével vagy éppen az újabb, nagyobb befogadóképességű metrószerelvények forgalomba állításával.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.