2015. 04. 27.

Ingyennet a metróban

Egyelőre tíz állomáson indítja be a Wiener Linien az ingyenes, vezeték nélküli internetszolgáltatást a bécsi metróhálózaton. A wifi ingyenes lesz, regisztrálni sem kell majd.


Tíz állomást választott ki a Wiener Linien, ahova először telepít wifit az utasok számára. A tervek szerint nem a peronokon, hanem a Karlsplatz, Stephansplatz, Praterstern, Schottentor, Westbahnhof, Erdberg, Wien Mitte/Landstraße, Floridsdorf, Südtiroler Platz/Hauptbahnhof és a Meidling/Philadelphiabrücke állomásokon lévő infopontok közelében működik majd a szolgáltatás. A rendszer kiépítésére mintegy 100 ezer eurót költöttek, az éves üzemeltetési költséget pedig 10 ezer euróra becsülik.
Ez a lépés azonban csak az első azok sorában, amelyeknek köszönhetően a jövőben a teljes földalatti hálózaton kiépítenék a rendszer. Egyelőre azonban csak a már említett állomásokon lesz elérhető a rendszer, amelyet a tapasztalatok függvényében bővítenek majd. A közlekedésért felelős városi tanácsos, Renate Brauner azonban jelezte: szeretné, ha végül valamennyi metró, villamos és autóbusz fedélzetén is működne a díjmentes szolgáltatás. Hogy ez mikorra valósulhat meg, az nem jelezték konkrétan.

Infopont a Westbahnhof aluljárójában. Egyelőre ezek környékén működik majd a Wiener Linien wifi-rendszere
(fotó: Norbert Geiter / Wiener Linien)

A mostani szolgáltatásról annyit lehet tudni, hogy ingyenes lesz, regisztrálni sem kell. A kezdőoldal kétnyelvű lesz és utazástervező mellett az adott csomópont indulási időit is megjeleníti majd a rendszer a wifit használók eszközein.
Mindeközben szakértők szorgalmazzák: szükség lenne a földalatti hálózaton a meglévő mobiltelefonos lefedettség bővítésére és a 3G-s és 4G-s rendszerek további bővítésére a metróban, mert ezzel bizony hadilábon állnak a mobilszolgáltatók, de ehhez persze a Wiener Linien együttműködése is szükséges.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.