2015. 11. 12.

Vossloh-felvásárlás: Portfólióbővítés a Stadlernél

Hosszú tárgyalási folyamat lezárásaként az elmúlt héten hozták nyilvánosságra, hogy a svájci Stadler Rail csoport felvásárolta a Vossloh-csoport spanyolországi mozdonygyártó üzletágát. A most aláírt szerződés júliustól, visszamenőleges hatállyal lép életbe és komoly előrelépést jelent a Stadler számára a teljes kötött pályás vertikumot lefedő járműgyártóvá válás útján. Sőt, az ügyletnek hosszű távon akár magyar vonatkozásai is lehetnek.A svájci Stadler Rail az elmúlt években kiváló érzékkel terjeszkedett új járműszegmensekben és nyitott új piacok felé, így a cég portfóliója az eredeti, specializált járműgyártói szintről sokat mozdult az általános kötött pályás járműgyártók felé. A villamos motorvonatok piacán elkönyvelt sikerek után most úgy tűnik, a cég tudatos terjeszkedése elérte a következő fontos állomást: az elmúlt héten aláírták a Vossloh-csoport spanyolországi üzletágának megvásárlásáról szóló szerződést, ezzel pedig a svájciak ütőképes mozdonygyártási kapacitásra és szaktudásra tettek szert. Úgy tűnik, a Siemens-Bombardier-Alstom trió mellett a Stadler egyre inkább a negyedik, teljes kötött pályás járműportfólióval bíró gyártónak számít, rálicitálva a szintén feljövőben lévő spanyol CAF-ra. A Stadler közleménye szerint: „A november elején Svájcban aláírt, összesen 48 millió euró értékű megállapodás jelenleg hatósági jóváhagyás alatt áll, amely várhatóan még ez év végéig lezárul. Az átadás-átvétel a tervek szerint 2016 első negyedévében fejeződik be, ám a megállapodás visszamenőlegesen 2015. július 1-ei dátummal lép hatályba. A valenciai székhelyű Rail Vehicles vállalat jelenleg mintegy 850 fő foglalkoztat, éves árbevétele pedig meghaladja a 200 millió eurót. Az új gyártóegység a Stadler új mozdonygyártó kompetenciaközpontjaként a cégcsoport Latin Divíziójában folytatja működését.

Ami pedig a latin divíziót illeti, a Stadler ezzel a húzással sikeresen megvetheti magát a hagyományosan zártnak számító spanyol piacon, ahol a helyi gyártókapacitás komoly előnyt jelent. Spanyolország pedig fontos kapu Latin-Amerika és Dél-Amerika fejlődő piacai felé, így mozdonygyártáson túl piacpolitikai szempontból is fontos az akvizíció.

Vossloh UKLight, azaz az EuroLight-család brit hálózatra tervezett változata a tavalyi InnoTrans-on. A Vossloh képviselői akkor a műszaki bravúrnak számító négytengelyes, brit pályákra szánt UKDual kétéltű változatról is beszéltek – hogyan alakul majd ezen járműcsalád karrierje a Stadler égisze alatt?
(fotó: Magyarics Zoltán)

Ami a mozdonyokat illeti, az eddig inkább speciális (főleg fogaskerekű és kisméretű tolatómozdonyok) piacán mozgó Stadler tulajdonába került a EuroLight platform - ebbe a családba tartozik a 2012-ben Angliába eladott UKLight-mozdonyok, de a Stadler minden bizonnyal a különlegesnek számító kétéltű (teljes értékű vonali dízel-villamos és tisztán villamosmozdony) EuroDual-változatot is a kínálatban tartja majd. A nagy teljesítményű vonali mozdonyok között a Vossloh eddig kis szereplőnek számított, de a Stadler üzleti stratégiájával és kiterjedt európai piaci jelenlétével ez könnyen változhat.
Ami miatt a Valencia városában található egykori MACOSA-gyár átvétele szintén érdekes, az a tram-train járművek gyártása. Ez a kicsit öszvér szegmens korlátozott, de stabil piacot jelent a speciális járművek között és jól illeszkedik a Stadler városi-elővárosi súlypontú portfóliójába. Nem mellesleg a Vossloh szállítja a wuppertali függővasút kocsijait, amik közül az első a napokban érkezik meg Németországba.

Két, még MaK-jelzéssel rendelkező G1206-os tolat Bitterfeldben – a dízelmozdonyok népszerűek voltak a magántársaságok körében. Vajon lesz folytatás?
(fotó: Halász Péter)

A Vosslohnak korábban Németországban is volt mozdonygyára: Kielben azonban sem nekik, sem a szomszédos Voithnak nem igazán ment mostanában a bolt, a piac telítettnek látszik. Kérdés, hogy a Vossloh igazi európai sikereinek tekinthető dízel tolatómozdonyok – a még az MaK-tól megörökölt 1000BB típuson alapuló G1206-os család – hogyan folytathatja a Stadler kötelékében?

Magyar vonatkozás - tram-train?

A tulajdonosváltásnak hosszú távon magyar vonatkozása is adódhat. A Szeged és Hódmezővásárhely közé tervezett tram-train vonal járműtendere alkalmat nyújthat a Stadlernek arra, hogy az immár hazai pályának számító magyar piacon egy új járműszegmensben szerezzen megrendelést, és egyúttal a régióban egyfajta referenciát is. A nagy kérdés természetesen a műszaki tartalom lesz - ebben a tekintetben érdekes lesz majd látni a MÁV-START elképzelését a járműveket illetően. A tram-train nem egyszerű kategória, mivel egyszerre kell nagyvasúti előírásoknak (például a kocsiszekrény merevsége) és a városi forgalom igényeinek (fordulókör, tengelyterhelés és a többi) megfelelni. A Stadler komoly tapasztalattal bír az ilyen öszvér járművek piacán, a Vossloh Espana felvásárlása pedig további szaktudást és gyártókapacitást hoz számukra. Nem lenne meglepő, ha a Stadler a majdani járműtender favoritjai között lenne Szegeden is.

Magyarics Zoltán

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.