2016. 05. 27.

Alagút-felújítás – érdekes kerülővel

A Rhätische Bahn egyik alagútját felújítás miatt kizárták a forgalomból, a forgalom azonban továbbra is halad, a svájciak érdekes megoldást találtak az érintett szakasz kikerülésére.

A Sagliains állomás közvetlen közelében található Sasslatschtunnel teljes felújítása miatt ezen a szakaszon le kellett zárni a vasúti pályát. Ennek következtében az Engadin vasútvonalon Pontresina és Scuol-Tarasp között közlekedő vonatok azonban félbe lettek volna vágva. A Rhätische Bahn azonban egy egészen egyedi megoldással állt elő, hogy elkerüljék a pótlóbuszozást ezen a rövike szakaszon; a vonatok bemennek a Vereina alagútba Klosters felé, majd irányváltás után a két bejáratnak köszönhetően folytatják útjukat az eredeti végállomásuk felé.

A Rhätische Bahn grafikáján jól látható a felújításra szoruló Sasslatschtunnel és a kerülőútra lehetőséget adó Vereina alagút két portálja.

Ehhez a megoldáshoz a menetrenden kívül csak egy-két plusz mozdonyvezető kell, ugyanis a vonalon már régóta ingavonatok közlekednek, amikkel az irányváltással járó menetidő-növekedés mindössze néhány perc.

Pontresina állomásán vár indulásra egy ingavonat Scuol-Tarasp felé Magyarics Zoltán egy 2008-as felvételén. Normálisan a vezérlő Pontresina felé néz, de a mostani forgolódás biztosan felborította ezt a rendet.

Berky Dénes

2 megjegyzés:

  1. Ez a kedvenc RhB vonalam, gyönyörűek a szurdokos részek a viaduktokkal, a lankás, dimbes-dombos Oberengadin a széles völggyel, ahol télen is szikrázóan süt a nap... Kár, hogy nem a déli részen fordulnak a szerelvények irányai, pont ott lenne jelentősége, hogy végre lehetne mozdonnyal előre is fotókat lőni, mert az Engadin Star-on kívül minden csak vezérlővel fotózható egy-két fotóhelyet leszámítva: http://www.benbe.hu/tagriver.php?sor=&psz=&t1=233&t2=vas%FAtvonal&t3=&num=50&order=one&B1=Mehet

    VálaszTörlés
  2. Úgy látszik az uraság ez úttal sem állta meg, hogy saját oldalának reklámját ne csempéssze be a cikk alá szokás szerint mint általában mindenütt. -.-

    VálaszTörlés

Figyelem!

Oldalunkon általában előzetesen moderáljuk a hozzászólásokat vagy a hozzászólások lehetőségének időszakos vagy tartós felfüggesztését jogát fenntartjuk. Amennyiben erre nem kerül sor, úgy fenntartjuk az utólagos moderáció jogát. Moderációs alapelveinkről részletesebben az Impresszumban olvashatnak.