2016. 05. 27.

Alagút-felújítás – érdekes kerülővel

A Rhätische Bahn egyik alagútját felújítás miatt kizárták a forgalomból, a forgalom azonban továbbra is halad, a svájciak érdekes megoldást találtak az érintett szakasz kikerülésére.





A Sagliains állomás közvetlen közelében található Sasslatschtunnel teljes felújítása miatt ezen a szakaszon le kellett zárni a vasúti pályát. Ennek következtében az Engadin vasútvonalon Pontresina és Scuol-Tarasp között közlekedő vonatok azonban félbe lettek volna vágva. A Rhätische Bahn azonban egy egészen egyedi megoldással állt elő, hogy elkerüljék a pótlóbuszozást ezen a rövike szakaszon; a vonatok bemennek a Vereina alagútba Klosters felé, majd irányváltás után a két bejáratnak köszönhetően folytatják útjukat az eredeti végállomásuk felé.

A Rhätische Bahn grafikáján jól látható a felújításra szoruló Sasslatschtunnel és a kerülőútra lehetőséget adó Vereina alagút két portálja.

Ehhez a megoldáshoz a menetrenden kívül csak egy-két plusz mozdonyvezető kell, ugyanis a vonalon már régóta ingavonatok közlekednek, amikkel az irányváltással járó menetidő-növekedés mindössze néhány perc.

Pontresina állomásán vár indulásra egy ingavonat Scuol-Tarasp felé Magyarics Zoltán egy 2008-as felvételén. Normálisan a vezérlő Pontresina felé néz, de a mostani forgolódás biztosan felborította ezt a rendet.

Berky Dénes

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.