2016. 06. 23.

Annyian utaztak, mint eddig soha

Az elmúlt évet értékelő összeállítások szezonja lassan már véget ér. Ám érdemes bemutatni a VBB összeállítását, hiszen 2015-ben annyian választották a tömegközlekedést, mint előtte egyetlen évben sem.


Soha ennyi utast nem számoltak a VBB járatain, mint 2015-ben. A Berlinben és Brandenburgban a tömegközlekedést koordináló közlekedési szövetség összesen 43 közlekedési vállalatot tömörít és amellett, hogy összefogja őket, tarifaközösséget működtet, megrendelőszervezetként is fellép, érvényesítve a tartományok által megfogalmazott igényeket.
A 2015-ös évben a számításaik szerint 3,81 millió utas vette igénybe a VBB keretiben közlekedő járatokat, ez valamivel több, mint a 2014-ben mért 3,74 milliós érték. Az utasszám növekedésével együtt a jegyárbevétel is nőtt: 2014-ben még 1,27 milliárd eurót szedtek meg, 2015-ben azonban már 1,34 milliárd eurót költöttek az utasok tömegközlekedésre.

Összességében nőtt az utasok száma a VBB területén, de a vidéki részeken jelentős csökkenést mutatnak az utasszámok

Az utasszámok ilyen mértékű emelkedése messze túlmutat a közlekedési cégeket tömörítő országos szövetség, a Verbands Deutscher Verkehrsunternehmen (VDV) mérésein: a VDV átlaga ugyanis +0,5%, míg a VBB-nél ez +2%. Érdekesség, hogy a két tartományban egy év alatt +1,1%-al nőtt a lakók száma, az ingázók aránya pedig +3,3%-al nőtt. Az iskolások száma +1,6%-al, a turisták száma pedig +4,6%-al nőtt, ez pedig magával hozza az utasszámok növekedését.
A mérések szerint elsősorban a nagyvárosok közlekedésében mutatkozik meg a jelentősebb utasszám-emelkedés, a városközi közlekedés esetén pedig elsősorban a vasúti közlekedésben nőtt az utasok száma: a regionális járatokon 2,7; az S-Bahn-járatokon pedig 0,7 százalékkal növekedett az utasok mennyisége. Hozzátették: a BVG-nél a buszok, metrók és villamosok esetében 3,3%-os utasszám-emelkedést mértek. Nem szabad elhallgatni azt sem, hogy Brandenburg tartományban elsősorban a buszos közlekedésben érezhető némi csökkenés, de az elmúlt évben a GdL sztrájkjai is hatással voltak az utasszámokra. Összességében Brandenburg tartományban 4,4%-al csökkent a tömegközlekedést választók száma.

A vonatok kihasználtsága némileg javult 2015-ben
(fotók: Halász Péter)

A VBB arra is kitért, hogy az utasok mind nagyobb számban váltanak bérletet: az ilyen utasok száma 620 ezer fővel nőtt. A legerősebb termék a Berlin területére, az AB zónákra jogosító bérlet, ebből több mint 300 ezer volt forgalomban tavaly. Nagyon népszerű a 65 éven felüliek bérlete is (ők Magyarországgal ellentétben nem utazhatnak ingyen), a VBB-Abo 65plus nevű termékből 100 ezer darab volt forgalomban. Érdemes kiemelni a mobiljegyeket is: a VBB okostelefonos alkalmazásán vagy a BVG saját appján keresztül több mint 50 ezer utas regisztrált, a trend pedig emelkedést mutat, havonta kétezerrel többen vannak a regisztrált utasok.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.