2016. 07. 12.

Villamosít a Caltrain

Bő hónap híján egy éve adtunk hírt arról, hogy megkezdődtek a San Francisco–San Jose „Caltrain” vonal villamosításának tervezési előkészületei. A tervezési szakasz most célegyenesre fordult: feltételesen jóváhagyták a villamosításra és az új járművekre szánt 1.2 milliárd dolláros költségvetést. A dinamikus forgalombővülést elkönyvelő vonalon várhatóan 2020 telén veszik fel a villamosított üzemet, méghozzá Stadler-szerelvényekkel. Sőt, a régóta tervezett és lassan testet öltő kaliforniai nagysebességű vasúthálózatba is integrálják fontos szereppel bíró vonalat.



Az Egyesült Államok gazdaságának egyik motorja Kaliforni állam, azon belül pedig az egyik legfontosabb „erőcentrum” az informatika és biotechnológia hagyományos hazája, a San Jose és San Francisco közötti terület, melyet Szilícium-völgy becenéven ismer a nagyvilág. A nyüzsgő munkaerőpiachoz és a nagy népsűrűséghez képest elég vékonyka a közösségi közlekedési szegmens, sőt, bizonyos értelemben még elavult is - a két évvel ezelőtti cikkünkben bemutatott Caltrain-vonalon még mindig a klasszikus, ám öreg F40PH mozdonycsalád tagjai alkotják a vontatójármű-állomány gerincét. A vonal utasforgalma immár hatodik éve minden esztendőben rekordot dönt, és 2010 óta közel megduplázódott az utasok száma. Bár néhány éve sikeresen vezették be a „Baby bullet” fantázianevű gyorsított vonatokon alapuló sűrített menetrendet, a vonal kapacitása dízelvontatás mellett már nehezen növelhető érdemben. A fentiek újabb lökést adott a régi terveknek, miszerint a vonal villamosításával gyorsítják a járatokat és növelik a kapacitást. Az előkészítő munka tavaly augusztusban kezdődött meg.Időközben a kaliforniai nagysebességű hálózat koordinátorai is felismerték a villamosított Caltrain potenciálját, és már a San Francisco környékét Los Angeles vidékével összekötő nagysebességű hálózat fontos elemeként valósulhat meg a villamosítás.

A Caltrain múlt heti sajtóközleménye adta hírül, hogy feltételesen - az év későbbi szakaszában aláírandó szövetségi támogatáshoz kötve - elfogadták a villamosítása projekt költségvetését, mely a felsővezeték kiépítésével és az új járművek beszerzésével együtt 1.25 milliárd dollárt jelent; előbbivel 697 millió dollár értékben a Balfour Beatty vasútépítő céget, utóbbival 551 milliós költségvetéssel a Stadler amerikai leányvállalatát bízták meg. A villamosítást 25kV/60Hz áramnemmel végzik, mely az Egyesült Államokban szokásosnak tekinthető a személyforgalmú villamosított vonalakon. A nagysebességű vonatok közlekedésére tekintettel fejlesztik a vonatbefolyásolást is, az európai ETCS L2 szinthez hasonló kiépítettséget terveznek. A fejlesztéseket részben Kalifornia állam, részben regionális szervezetek és helyi önkormányzatok állják, és a korábbi 73 millió dolláron túl 125 millióval a szövetségi kormányzat is beszáll.
A villamosítással nagyobb kapacitású szerelvényeket tud szolgálatba állítani a cég - a korábbi látványtervek 10-12 kocsis emeletes szerelvényekről szóltak, szemben a mostani 6-7 kocsis egységekkel. A menetidő is rövidül, valamint a menetrendet is sűríteni tudják a jobb menetdinamikájú vonatokkal. Jim Hartnett, Caltrain vezérigazgatója nem is hagyott kétséget afelől, hogy szerinte a Caltrain 150 éves fennállásának legnagyobb fejlesztéséről van szó - hasonló léptékű változást valószínűleg a dízelmozdonyok bő fél évszázaddal ezelőtti megjelenése hozott. A párhuzamos főutak zsúfoltsága miatt komoly potenciál rejlik a vasútvonalban, ennek megfelelően pedig napi 619000, közúton megtett mérföldet válthat ki a vasútra csábított ingázók vasúti szállítása.

A 150 éves évforduló idején már európai forgmavilágú villamos motorvonatról álmodtak a nyugati parton – a jelek szerint ez hamarosan valóra is válhat
(grafika: Caltrain)

A projekt egyik érdekessége, hogy a Caltrain ezzel az Egyesült Államok harmadik villamosított elővárosi vasúthálózata lesz a hagyományosan elektromos üzemű keleti parti vonalakon (Amtrak, New Jersey Transit, Long Island Railroad, Metro North Railroad) kívül - ezekení kívül a hatalmas országban eddig csak a Chicago-i Metra Electric vonal, illetve az idén megnyitott denveri repülőtéri vonal volt eddig villamos üzemű. A másik sajátosság, hogy mivel a szinte kizárólag személyforgalmat bonyolító vonalra európai jellegű járműveket szereznek be, az előzetes hírek szerint a Caltrain a Szövetségi Vasúti Hatóságnál (FRA) korábban kezdeményezte, hogy a járművek felmentést kapjanak az amerikai ütközésbiztonsági normák alól. Az ügyben igyekszünk a gyártó Stadlert is megszólaltatni, a témával a későbbiekben foglalkozunk majd.
A villamosítás mellett egy további fejlesztésre is sor kerül majd: a jelenlegi, San Francisco belvárosától kissé távolabb eső Caltrain-állomás helyett egy intermodális csommópontot hoznak létre a BART és light rail hálózatok Embarcadero állomásához csatlakozva - ezzel nagymértékben javul a kötött pályás közösségi közlekedés átjárhatósága. A párhuzamosan megvalósuló BART-fejlesztésről alábbi keretesünkben olvashatnak bővebben.


A Caltrain megrendelői szervezetének reklámfilmje a villamosításról - fókuszban a gazdasági előnyök közvetlen és közvetett formái, egészen az ingatlanárak remélt kedvez változásáig

Bővít a BART is

A közutak zsúfoltsága nem csak az Öbölmenti Régió nyugati oldalán okoz problémát - Oakland és San Francisco között minden reggel 10-20 kilométeres dugók alakulnak ki, az egyetlen menekülőútvonalat pedig a széles nyomtávú Bay Area Rapid Transit (BART) „nehézmetró” jelenti, mely a tengeröböl alatt köti össze a keleti és nyugati régiót. A BART egyik sajátossága, hogy a hálózat délkeleti vége kicsit a semmi közepén, Fremont városban van - nem messze innen fekszik San Jose és vonzáskörzete (Santa Clara, Milpitas, és így tovább), de oda már nem jutnak el a metrószerelvények. A BART azonban 2017-re igazi távolsági, városközi „metróvá” válhat: már folyik Fremont és Warm Springs, illetve Milpitas között a pálya építése, melyet jövőre adnak át a forgalomnak. A második fázisban szeretnének San Jose belvárosát is elérni, nagyjából a Caltrain villamosításának befejezésével egyidőben. Bár első ránézésre vetélytársnak tűnik a Caltrain és az új BART-vonal, inkább kiegészíthetik egymást. Már csak azért is, mert az eddigi, meglehetősen korlátozott értékű átszállási kapcsolat helyett San Francisco belvárosában új, közös állomáson kapcsolódik majd a két hálózat. A két hálózat így hosszú távon a két végponton kapcsolódva körbeöleli majd az Öbölmenti Régiót. Mit is mondhatnánk? Ez már tiszta Európa lesz...

Magyarics Zoltán

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.