2016. 08. 30.

Az Amtrak ismét Alstomot vesz

Korábban már beszámoltunk az Amtrak beszerzési terveiről a nagysebességű szerelvények legújabb generációja kapcsán, most pedig itt a győztes. A jelek szerint az Amtrak nem kívánt változtatni a győztes csapaton, így a már közlekedő Acela-szerelvényekhez hasonlóan ezúttal is az Alstom szállítja majd a 28 vonatot a nagy forgalmú Boston–New York–Philadelphia–Washington vonal számára.



Az Alstom vasútijármű-gyártó és az Amtrak, az Egyesült Államok szövetségi vasúti személyszállító társasága (hivatalos nevén National Railroad Passenger Corporation) múlt héten közös bejelentéssel hozta nyilvánosságra, hogy a francia gyártó szállíthatja az Amtrak legfontosabb viszonylatának számító Northeast Corridor vonalra a 28 új nagysebességű szerelvényt. A bejelentés lezárja a korábbi polémiát, melyről mi is beszámoltunk - a meglévő vonatok bővítése helyett újakat szereznek be. Ezúttal a szerződés részét képezi a hosszútávú karbantartási tanácsadás és alkatrészellátás is – a tényleges karbantartást az Amtrak saját maga végzi majd. A szerződés összértéke 1,8 millió euro (nagyjából 2 millió dollár).
A beszerzendő járművek az Alstom Avelia családjába tartoznak, márkanevük Avelia Liberty. Az Avelia járműcsalád tulajdonképpen a Fiat Ferroviaria 2000-ben történt felvásárlásával az Alstomhoz került Pendolino-család továbbfejlesztett változata, így komoly (bár néha kétes hírnevű, lásd még az ETR610-es svájci bukdácsolását) referenciákkal bíró járműről van szó, melynek különféle változataiból és „kínai másolataiból” 1100 egység közlekedik világszerte. Az Avelio Liberty alapegység két „kompakt hajtófejből” (ezzel kapcsolatban nem közöltek még műszaki részleteket) és 9 személykocsiból áll majd, utóbbi 12 kocsira növelhető a későbbiekben. A járművek engedélyezett végsebessége 300 kilométer/óra (186 mérföld/óra) lesz, ám a jelen tervek szerint 257 km/óra (160 mérföld/óra) lesz a legnagyobb üzemi sebesség. Európai járművek amerikai beszerzése esetén mindig sarkalatos kérdés az ütközésbiztonsági normák eltérése; az Alstom ezúttal a Crash Energy Management (CEM) nevű rendszerrel próbák megfelelni az amerikai vasúti hatóság, az FRA előírásainak. A járműveket az Alstom New York állambeli Hornell-ben lévő üzemében gyártják majd, ahol további munkahelyeket teremt majd a mostani rendelés.

Az Amtrak leendő Alstom Avelia motorvonatának látványterve. Komoly előírásoknak kell megfelelnie a Pendolino-rokon szerelvényeknek, az FRA az útvonal vegyes üzeme miatt a Connecticut államon átvezető szakasz New Haven környéki részének elavult infrastruktúrája miatt is sok feltételt támaszt az Amtrak vonataival szemben

A 730 kilométeres Boston–New York–Philadelphia–Washington útvonalon a kilencvenes évek óta közlekednek az Alstom-Bombardier koprodukcióban készült Acela-vonatok, melyeket az utazóközönség is megkedvelt és ez a növekvő utasszámokban is megnyilvánult; 2002 és 2014 között 2,4 millióról 3,5 millióra nőtt az éves utasszám. Sokat mondó adat, hogy Washington és New York között a rendszeresen ingázók háromnegyede a vasutat választja, ami az Egyesült Államokban egyedülálló adat. Az Acela-vonatok kapacitása napjainkra szűkös lett, így az Amtrak az új vonatok beszerzésével kívánja növelni az ülőhelykapacitást és a járatok számát. Mivel az utóbbi néhány kritikus hálózati szűk keresztmetszet miatt nem növelhető szabadon, az új vonatok 33%-al nagyobb ülőhelykapacitása fontos eszköz lesz a vasúttársaság kezében. A tervek szerint az új vonatok érkezésével Boston és New York között egész nap órás ütemet tudnak megvalósítani, míg New York és Washington között a csúcsidőben fél óránként szeretnének nagysebességű járatot indítani.

Az új vonatok majd' egyharmados kapacitásbővítést hoznak majd a NEC-re

Az új vonatoktól az üzemeltetési költségek, illetve a teljes élettartamra vetített költségek csökkenését és a menetidő rövidülését is várják. Utóbbi tényező szempontjából fontos, hogy az Avelia Liberty szerelvényeket a Tiltronix fantázianevű, korábbi Pendolino-vonatokból ismert aktív kocsiszekrény-billentési mechanizmussal is felszerelik. A NEC esetében a vonal jelentős szakaszán ez tűnik az egyetlen járható útnak a sebesség növelésére, ugyanis az adottságok nem teszik lehetővé új, nagysebességű pálya kiépítését.

A vonatokat aktív billenőszekrényes rendszerrel is ellátják, hasonlóan az előd Acela-szerelvényekhez

A mostani üzlet érdekessége, hogy az Amtrak ismét az Alstomot választotta, pedig az Acela-szerelvényekkel egyidőben szállított HHP-8 sorozatú villamosmozdonyok komoly fiaskónak bizonyultak a cégnél, a járműveket 15 éves üzem után 2014-ben teljesen leállították. A másik érdekesség, hogy a látványtervek és a közlemény szövege szerint az FRA érvényes ütközésbiztonsági-szekrényszilárdsági normáinak megfelelő járművek épülhetnek, pedig amint korábban írtunk is róla, volt olyan törekvés, hogy módosítás nélkül engedélyeztethető legyen egy európai vagy éppen japán konstrukció. A Caltrain hosszas procedúra után feltételekkel engedélyt kapott a Stadler KISS járművek európai változatának bevetésére, de a jelek szerint az Amtrak a NEC-en nem akar ilyen könnyítést elérni.


Magyarics Zoltán

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.