2016. 10. 07.

Itt a Nightjet!

Az ÖBB hivatalosan is bejelentette azt, amit már hónapok óta lehet tudni: a piacról kivonuló DB AG helyett Németországban az osztrák vasút veszi át az éjszakai vonatok közlekedtetésének egy részét. Az éjszakai vonatok a menetrendváltástól egységesen a Nightjet márkanév alatt futnak majd az osztrákoknál.


A RegionalBahn lapjain már sokat és sokszor írtunk arról, hogy a Deutsche Bahn AG kivonul a menetrendváltással az éjszakai vonatok piacáról a saját hazájábana kialakulni látszó piaci résbe pedig az osztrák vasút teszi be a lábát. A hivatalos bejelentés váratott magára, egészen mostanáig.
A menetrendváltástól Nightjet márkanéven üzemelő éjszakai vonatokra már most meg lehet váltani a jegyeket az ÖBB-nél (igen: a menetrendváltás utánra!), a DB értékesítési rendszerében pedig október 18-ától lesznek elérhetők az ajánlatok.

Az ÖBB új éjszakai hálózata

Az ÖBB véglegesített hálózatában hat új reláció jelenik meg: a Hamburg és Düsseldorf, illetve München, valamint Innsbruck között közlekedő járatok mellett Hamburg, Berlin és Zürich között; valamint München és Velence, Róma és Milánó között járnak majd vonatok. Érdekesség, hogy a Hamburg és Zürich közötti vonat Berlin felé tesz majd kitérőt, nem a közvetlen útvonalon jár majd.
A DB AG által nem éppen preferált autószállítást is kínálja az ÖBB: összesen 8 viszonylaton lesz majd napi vagy a hét bizonyos napjain elérhető autószállítás.

Az osztrák vasút hivatalosan a menetrendváltással indítja el a Nightjet márkanevet
(fotók: ÖBB)

A Newrest Wagons-Lits üzemeltetésében közlekedő háló- és fekvőhelyes kocsikban az ÖBB a fedélzeti szolgáltatásokkal is szeretné az utasokat magánhoz vonzani: este egy kis harapnivalót kínálnak, míg reggel több tételből álló reggelit szolgálnak fel az utasoknak.

Az ÖBB hálókocsis reggelije: a MÁV-START zacskós ipari croissantjánál mindenképpen jobb és igényesebb. Sőt, kellemesen tápláló is a szűkössége ellenére
(fotó: Halász Péter)

A hálókocsikban 1-3, a fekvőhelyes kocsikban pedig 4 vagy 6 ágyas fülkék találhatók. Az árak az ÖBB-nél megszokott kategóriákba esnek: az egyágyas hálófülke 139 eurótól érhető el irányonként; a családi, hat ágyas fülke pedig 199 eurótól foglalható, az ülőkocsik árai pedig 39 eurótól indulnak.
A jegyváltást a szolgáltatás saját oldalán, a www.nightjet.com oldalon is el lehet intézni.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.