2018. 05. 10.

Kerékpárral behajtani tilos

Prágát általában pozitív példaként szokás emlegetni, de az ottani városvezetésnek is vannak vitatható döntései. Most éppen a trendekkel szembemenve hamarosan betiltanák a kerékpározást a belvárosban.






A belvárosi 1. kerület előzetes tervei szerint május 15-től tilos lett volna a kerékpározás a prágai belváros sétálóutcáiban. Az indoklás szerint a turisták biztonságos közlekedése miatt van szükség az intézkedésre, ami 10 és 17 óra között megtiltaná az egyébként szabályos közlekedési módot. Természetesen a helyi kerékpáros szervezetek nem értenek egyet az ötlettel és szerintük elég lenne egy általános 10 km/h-s sebességhatár bevezetése. Ez annak fényében elég érdekes lépés, hogy a DPP a kijelölt villamosvonalakon hegymenetben, valamint a metróban is díjmentesen szállítja a kétkerekűeket.

A DPP a villamosok egy részén és a metrón is díjmentesen viszi a drótszamarakat, így a korlátozott területek akár el is kerülhetők a tömegközlekedéssel kombinálva

Veronika Blažkova, a belvárosi 1. kerület szóvivője szerint a kerékpárokat leginkább a város szélén, a természetben kellene használni, mert a belváros történelmi szűk utcái nem alkalmasak arra, hogy a közlekedés összes módja egyszerre használja azokat. Vratislav Filler, az Auto*Mat nevű környezetvédelmi csoport vezetője az elmúlt tíz év tapasztalatai alapján állítja, hogy jól működött a kerékpárutak hiánya ellenére az együttélés a gyalogosokkal. A főbb belvárosi látványosságok, mint az Orloj környékén akár még támogatnák is a tiltást, de a város megoldása túl drasztikus.

Az Óvárosi tér egy szelete, az Orloj közeléből: itt még szó is lehetne a kerékpározás tiltásáról, de legalábbis a korlátozásról – egyelőre azonban hiába szeretné a kerület, nem lehet szó ilyen a hatályos jogszabályok szerint
(fotók: Halász Péter)

A korlátozásról ugyan elfogadott a kerület egy határozatot, de az illetékes minisztériummal még folynak az egyeztetések, hogyan lehetne a hatályos jogszabályoknak megfelelően bevezetni az elképzelést.

Adorján Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.