2018. 07. 31.

HVV-jeggyel a tengerhez

Komoly előrelépésnek lehetnek részesei a Hamburgban és térségében működő közlekedési szövetség, a HVV jegyeit használó utasok: egészen az Északi-tengerig lehet majd az olcsó regionális tarifával utazni 2019 végétől.


A 2019/2020-as menetrendi időszaktól fogva több vasútvonal is csatlakozik a HVV-tarifát elismerők sorához. A Hamburg és Alsó-Szászország között kötött megállapodás értelmében a bizonyos vasútvonalakon elfogadják majd a HVV jegyeit Alsó-Szászországban, így könnyítve meg a vonattal ingázók életét. Igaz, a döntés csak a vonatokra vonatkozik, a buszos közlekedésben nem lesz ilyen lehetőség.

Az alsó-szászországi Metronom-vonatok utasai is jól járnak a döntés nyomán, hiszen a HVV jegyei olcsóbbak a most használt megoldásoknál
(fotók: Magyarics Zoltán)

A döntés eredményeként a jövőben például az RE5-ös viszonylat utasai a megfelelő jegyekkel akár a cuxhaveni strandokat is elérhetik majd, ami most nem lehetséges, hacsak nem a tartományi és közlekedési szövetségi határokon átnyúló jegytípust nem választanak utazásukhoz, ezek viszont meglehetősen körülményesek és drágák. A HVV-tarifarendszerbe bevont új vonalak listája itt böngészhető.
A HVV közleményében jelezte: a Hamburger Verkehrsverbund által kibocsátott jegyek olcsóbbak a mostani megoldásoknál, viszont így bevételkiesése keletkezik majd a szolgáltatóknak. Ezt a financiális lyukat viszont támogatás formájában arányosan vállalja át a két érintett tartomány kormánya.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.