2019. 07. 05.

Hétvégi gyors – 2019. június 29-július 5.

Vectronnal és olasz kocsikkal erősíthet a RegioJet. Új utasváró-generáció érkezhet Prágába.


Vectront bérel és olasz kocsit vett a RegioJet


Prága | Csehország – Akár nyolc új Siemens Vectront is bérelhet a cseh RegioJet, aki decembertől az R8-as gyorsvonati viszonylatot közszogláltatás keretében üzemelteti majd. A Brno és Bohumín közötti járatok kiadásához szükségesek ezek a mozdonyok valamint az Astrától rendelt új személykocsik (tíz darabról van szó) forgalomba állítása. Ugyancsak napirenden van az egykori olasz Arenaways számára szintén Aradon épített személykocsik felújítása és a RegioJet igényeire való szabás utáni forgalomba állítása, amely szintén az R8-as viszonylat személykocsi-igényeinek kielégítését szolgálná. A volt olasz kocsikból jelenleg hat áll a cég rendelkezésére.


Esőbeálló menetrenddel


Prága | Csehország – Új utcai bútorokkal találkozhatnak a közeljövőben a prágaiak. A városi tanács döntése értelmében ugyanis megnyílt a lehetőség a megállótáblát, a menetrendi hirdetményeket az esőbeállóba integráló új utcabútorok telepítése előtt. A megállóhelyeken valós idejű információt adó kijelző is lesz, illetve a citylight hirdetési felületek egy részére kerülhetnek a menetrendi lapok, de lehetőség van arra is, hogy ezeket e-papíros megoldással digitálisra cseréljék a jövőben. A prototípusokat a Studio Olgoj Chorchoj tervezi és a közeljövőben már láthatók is lesznek egyes prágai busz- illetve villamosmegállókban.

 A terv szerinti nagyobbik modell szemetessel és ülőhelyekkel

A kisebbik modell támaszkodási lehetőséget kínál csak a várakozóknak

Jól illeszkednének a prágai városképbe az új utasvárók
(képek forrás: PID)


Újabb Aveniókat rendel München


München | Németország – Hetvenhárom új villamosszerelvényt rendelt a Siemenstől a müncheni MVG. A közlekedési társaság láthatóan elégedett az Aveniókkal, mivel ebből a típusból rendeltek ezúttal is. Most négy részes, 37 méteres kocsikat szállít majd a gyártó, akinek 2021-től kell forgalomba adnia az új kocsikat. A járművek a tervek szerint az 1994-1997 között forgalomba állított R2-es sorozatú alacsonypadlós kocsikat váltják majd ki, amelyek rövidesen elérik a tervezett élettartamuk végét. Ezen kívül pedig a kocsik kapacitásbővítésre is lehetőséget adnak, illetve az MVG felkészülhet a közeljövőben várható újabb hálózati fejlesztések járműoldali részét is le tudja fedni. A beszerzés értéke mintegy 200 millió euró.

2018 nyarán a 2805-ös számú, négy részes Aveioról készült ez a felvételünk a Max-Weber-Platzon. A típus bejött a bajoroknak, további 73 kocsit rendeltek a Siemenstől
(fotó: Halász Péter)


Elkészült az Oskarstraße


Drezda | Németország – Az eljárásjogi hibák miatt egy évet késett, de ma hivatalos ünnepség keretében átadták a 9-es és 13-as villamosok Oskarstraßén át vezető új szakaszát. Korábban a villamosok a Wasastraße érintésével közlekedtek, de holnap üzemkezdettől már át lehet szállni az S-Bahnra is.

A DVB összállítása a Wasaplatzon tartott átadásról.

Összeállította: Adorján Péter, Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.