2019. 10. 01.

125 éve az utasok szolgálatában

Legtöbbünk számára ismerős jelenség a nagyobb német állomásokon a kék mellényes segítők léte, akik az egyszerű utastájékoztatástól az utasok kíséretén át a reszocializációig terjedő skálán tevékenykednek.




1894-ben még Schlesischer Bahnhof volt az állomás neve, amikor a Poroszország és Szilézia felől érkező lányok és asszonyok védelmére alakult meg az első Bahnhofsmission. A kornak megfelelően a vasútállomás körül virágzott az éjszakai szórakoztatóegységek piaca, ezért a nem feltétlenül a féllegális vagy illegális munkára vágyók számára nyújtottak segítséget. A fő feladat 125 éve változatlan: a nehéz helyzetben lévők segítése.

A hagyományosan a katolikus egyházzal jó kapcsolatot ápoló civil szerveződés jelenleg 105 állomáson biztosít menedéket és tanácsadást a betérőknek. Segítség alatt értsünk akár egy nyugodt, beszélgetésre alkalmas helyet, az adományok kezelését vagy egy tál meleg ételt. Ezen túlmenően fontos szerep jut a 400 főállású és mintegy 2.000 önkéntes munkájának, amikor a társadalmat megmozgató vagy megosztó események középpontjában segítenek a frontról hazatérőknek, menekülőknek, vendégmunkásoknak vagy a társadalom által kivetetteknek.

Ma már Berlin Ostbahnhofként ismerjük az állomást, ahonnét elindult a mozgalom, a feladat viszont változatlan.
600 meghívott vendég jelenlétében nyitották meg az elmúlt 125 évet bemutató kiállítást a központi csarnokban.
(fotók: Sascha Radke / Deutsche Bahn Stiftung / DB AG)

Klaus-Dieter Kottnik, a szervezeteket összefogó szövetség elnöke beszédében kiemelte, hogy a XXI. században egyre fontosabb feladat hárul rájuk, hiszen az évi 2 millió betérő több, mint fele szociálisan hátrányos helyzetű és sokszor az egyetlen kapcsolatot ők biztosítják az állami szociális hálózathoz. A lakosság elöregedése és folyamatosan emelkedő mobilitási igénye miatt az évi 340 ezer utas kíséretének további emelkedését várják.

Dr. Franziska Giffey, szövetségi családügyi miniszter, mint a Kids on Tour szolgáltatás fővédnöke kiemelte, hogy a 2003 óta működő rendszerben évi 8.000 gyerek számára biztosítanak pénteken és vasárnap 8 kiválasztott távolsági vonalon pedagógiai képzettséggel rendelkező felügyelőket a 6 és 14 év közötti gyerekek számára. A legfeljebb 5 fős csoportban utazó gyerekek 40 százaléka rendszeres utasnak számít.

Az esemény keretében aláírásra került egy szerződés, melynek értelmében a Deutsche Bahn bérleti díj megfizetése nélkül biztosít a továbbiakban is helyiségeket a fontos feladatot ellátó szervezetek számára. A digitalizáció egyében már 20 helyen érhető el videótolmács 60 nyelven, amivel könnyebb a kapcsolatteremtés.

Adorján Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.