2019. 10. 14.

Barátságosabb lett a repülőtéri állomás

Egy év alatt megújult a frankfurti repülőtér regionális állomása, de a megújulás csak a Gateway Gardens állomás december közepi átadásával teljesülhet ki.





1972-ben ugyan még nem bonyolított évi 70 milliós utasforgalmat a Mainhattan széli repülőtér, de az előrelátás már akkor sem volt híján a német vasútnál. A háromvágányos, egy közép és egy oldalperonos állomás azóta is rendületlenül szolgálja a Mainz felé ingázókat és a légiközlekedés utasait.

Elhasznált, koszos és zsúfolt volt korábban az állomás
(fotó: Jivee Blau / Wikimedia Commons)

Az átépítés és korszerűsítés látványos fázisa tavaly októberben köszöntött be, amikortól az utasok azt vehették észre, hogy egyik-másik vágány időlegesen nem fogad vonatokat, ezért néhány perces késéssel haladnak át a vonatok, de az utastájékoztatásnak köszönhetően nem lehetett eltéveszteni a helyes irányt. Elsőként a Regio 1 jelű vágány mindössze 210 méteres oldalperonja újult meg nagyjából 1 hónap alatt, majd következett a Regio 2 és Regio 3 vágányok közötti szigetperon.

Világos és a korábbi műgyantánál könnyebben takarítható kőburkolatot kaptak a peronok.

Az oldalfalak hullámzó kék mintázata sokkal barátságosabb a belvárosban (és Bécsben is) még megtalálható feketére mázolt falaknál

Az oldalperonról készült képen az új, kényelmes ülőalkalmatosságok is megtekinthetőek. A kijáratnál lévő kijelzők a terminál utastájékoztató rendszerébe integráltak, az információk dinamikusan változnak is.
(fotók: Eibe Sönnecken / DB AG)

Legnagyobb újítása az állomásnak, hogy immár 6 lift áll a mozgásukban korlátozottak rendelkezésére, a gyengénlátókat taktilis sávok vezetik az állomás egész területén és a korábban szabadon álló automatákat a falakba süllyesztették. A korszerűsítés összesen 13,5 millió eurós költségéből 4 milliót Hessen tartomány állt, amit Tarek Al-Wazir tartományi közlekedési miniszter szerint nem csak az ingázók, de a repülőtér utasai is profitálnak a megújult utasforgalmi terek által.

Az állomás átépítése része az S-Bahn Rhein-Main hálózat teljesítőképességét növelő beruházásoknak, a legújabb, Gateway Gardens állomást viszont be kell kötni a hálózatba, ezért október 26. és december 14. között lezárásra kerül a repülőtér alatti állomás és az S-Bahnok néhány ICE megállásának feláldozásával a Frankfurt am Main Flughafen Fernbahnhof állomáson állnak meg továbbra is 15 perces követést kínálva. Ezáltal Kelsterbach állomáson sem lesz forgalom, ahova pótlóbuszokat indítanak majd a termináltól.

Adorján Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.