2019. 10. 18.

Hétvégi gyors – 2019. október 12-18.

Peremidőszakban bővíti kínálatát a MÁV-START. Jó irányba halad és tovább fejleszti a vasút a MÁV-appot. Bécsi Flexity-villamos próbázik Grazban. Münchenben is elérhető a Fairtiq. Német motorvonattal jön a cseh Arriva közszolgáltatni. Hírösszefoglalónk.


Éjszakai vonatokat indít a MÁV-START


Budapest | Magyarország – A MÁV-START három vasútvonalon is bővíti a peremidőszaki, elsősorban az éjszakai menetrendi kínálatot október 19-étől. A választás azért erre a három vonalra esett, mert itt a péntek és szombat estéken jelentősen megnövekedik az utazási igény, amit az esti utolsó és a hajnali első vonatokon tapasztaltak – írja közleményében a vasúttársaság.
Budapestről Szobra – elsősorban a dunakeszi lakók kérésnek eleget téve – 01:52-kor, 02:52-kor és 03:52-kor is indul személyvonat majd. Hétköznapokon a 19:25-kor és 20:25-kor pedig gyorsított személyvonat indul a Nyugati pályaudvarról Szobra, ezzel a későn végző ingázókat kívánják kiszolgálni.
A 100a vonalon Budapestről 1:43-kor is indul majd szombat és vasárnap hajnalban vonat Szolnokra. A 22:28-kor Debrecenbe tartó 6098-as számú vonat pedig megáll az elővárosi részen Monoron, Pilisen és Albertirsán is. A Budapestről Kecskemétre tartó esti személyvonat, a 7028-as 20 perccel később, 22:03-kor indul október 21-étől. Ettől a naptól fogva 21:43-kor új helyi vonat is közlekedik majd Budapest-Nyugati és Monor között.
A Budapest–Székesfehérvár–Nagykanizsa vasútvonalon október 21-étől az egyébként csak Székesfehérvár és Balatonszentgyörgy között közlekedő 8518-as számú vonat a Déli pályaudvarról indul 18:05-kor és útközben Kelenföldön, Gárdonyban és Székesfehérváron áll majd meg hétköznapokon, mint 18508-as számú vonat. Ellenkező irányban a Keszthelyről induló 8615-ös számú vonat 18605-ösként Budapest-Délig közlekedik hétköznapokon és Budapestre 17:24-kor érkezik, de munkanapokon Székesfehérvár-Repülőtéren nem áll meg.
A MÁV-START lépése, bár valóban csak kisebb korrekciókról van szó, mindenképpen üdvözlendő, mert a peremidőszakban egyre több utas választja a vasutat, legyen szó akár szórakozás előtti-utáni utazásról vagy akár ingázókról. Ezzel a döntéssel ráadásul az utasok számára környezetkímélő utazási alternatívát kínálnak, ami nem utolsó szempont.
A megváltózó menetrendek a MÁV-csoport weboldalán megtekinthetők, illetve az ELVIRA adatbázisába bekerültek.


Jó irányba halad a MÁV-app


Budapest | Magyarország – Közel 390 ezer felhasználó futtatja okoseszközén és ebből mintegy 210 ezer aktív jegyvásárló ügyfele van a MÁV-START-nak az okostelefonos applikációján keresztül. A MÁV – korábban Vonatinfo – alkalmazás segítségével veszik már meg az online értékesített menetjegyek mintegy harmadát, adta hírül sajtótájékoztatóján a MÁV-START vezérigazgatója, Kerékgyártó József. A cégvezető kitért arra is, hogy az applikációnak köszönhetően sokan választották a pénztárak helyett az online jegyvásárlást, ami sokkal gyorsabb és kényelmesebb megoldás. Kitért arra is, hogy napirenden van a jelenlegi eléggé bonyolult kedvezményrendszer egyszerűbbé tétele is, de ehhez már a kormányzat jóváhagyása is szükséges.
Dr. Kormányos László, a MÁV-START szolgáltatásfejlesztési és értékesítési vezérigazgató-helyettese a jövő kapcsán elmondta: szeretnék a bérletek integrálását elérni az applikációban, de napirenden van a teljes online értékesítési rendszer egységesítése is, illetve 2020 tavaszától már a nemzetközi menetjegyek értékesítése is megjelenhet az applikációban.
A MÁV-appról Dr. Kormányos Lászlóval készült interjúnkat a Közvetlen Kocsi következő adásában hallhatják majd.


Münchenben is indul a Fairtiq


München | Németország – A Svájcból indult és ott nagy sikereket is elérő jegyváltási rendszer, amelyről mi is részletesen írtunk, tovább hódítja Európát. Svájc, Liechtenstein, Vorarlberg, Linz és Göttingen városa utána a következő a bajor főváros, München lesz, ahol már használhatjuk majd a saját magát a legegyszerűbb jegyváltási módszernek tituláló rendszert. A müncheni tarifaközösség (MVV) egy nemzetközi tenderén került ki nyertesen a sávjci központú cég terméke, amellyel az elkövetkezendő két évben új, egyszerűbb tarifalehetőségeket szeretnének tesztelni. Ezzel a programmal lehetőség nyílik bizonyos új jegytípusokat csak egy limitált felhasználócsoport részére elérhetővé tenni és az ő visszajelzéseikből továbbfejleszteni azokat. Így aztán, ha a jövőben Münchenben járunk, érdemes lehet letölteni a Fairtiq appot, hiszen az automata, check-in check-out opció valóban a lehetős legegyszerűbb lehetőség a jegyváltásra anélkül, hogy a bonyolult tartifazónákat kéne tanulmányozni vagy akár csak előre tudni, hogy mennyit szeretnénk utazni.


Bécsi Flexity Grazban


Graz | Ausztria – A stájer főváros a ismét villamosbeszerzésben gondolkozik, amely előkészítéséhez járműgyártókat hívott meg, hogy szállítsanak próbakocsikat a városba. Ennek eleget téve a Bombardier az egyik, Bécs városának szánt Flexity villamosát, szám szerint a 306-ost szállította Grazba. Némileg talán meglepő módon, erre az alkalomra a gyártó a villamost még a hagyományos, zöld-fehér grazi színekre is felmatricázta, amelyet a város legújabb generációs Stadler Variobahn kocsijai már nem is kaptak meg. A bécsi Flexity előre láthatólag két hétig fog Grazban maradni, amely idő alatt minden vonalra eljut majd, de sajnos utasokat nem fog szállítani.

A Styria-Mobil facebook oldalán ad hírül a bécsi villamosok Grazba érkezéséről. A hagyományos grazi színösszeállítás viszont kifejezetten jól áll a Flexitynek



Újabb emeletes kocsikat vett a RegioJet


Prága | Csehország – Miközben Pozsony és Komárno között már a napi forgalomban vesznek részt a Németországból vásárolt emeletes személykocsik, újabb hat DBz sorozatú emeletes kocsit vásárolt a RegioJet a Deutsche Bahntól. A hat személykocsi október 17-én érkezett meg Prágába és a tervek szerint némi modernizáció után állhatnak forgalomba majd Pozsony környékén. A modernizáció feltehetően csak egy alaposabb takarítást és a szlovák előírások szerinti átalakításokat ejtik meg a forgalomba állítás előtt.


Német motorvonatokkal nyit a cseh Arriva


Prága | Csehország – Bemutatta a cseh Arriva a Deutsche Bahntól vásárolt 628-as (Csehországban 845-es) sorozaút motorkocsijait a nagyközönségnek. A járművek nem ismeretlenek ugyan az országban, ám az Arriva Vlaky a prágai Esko-hálózaton is jelen van már, de december 15-étől további viszonylatokon veheti át a forgalmat közszolgáltatás keretében. A szolgáltató háromféle változatban üzemelteti a motorvonatok: a 845.1 sorozatú motorkocsik a jelenleg közlekedő, alapvetően a Prága és Nyitra közötti távolsági forgalomban részt vevő járművek; a 845.2-es sorozat a két WC-vel rendelkező járművek lesznek, a 845.3-asok pedig az akadálymentesített mellékhelyiséggel bíró kocsik lesznek.

(fotók: Arriva)

A magánvasút jelenleg még a személyzet toborzásával van elfoglalva, ám december 15-étől az alábbi viszonylatokon kezdi meg a szolgáltatást a České Dráhy helyett:
Gyorsvonatok:
  • Prága–Kladno—Rakovník
  • Prága–Mladá Boleslav–Turnov–Tanvald
  • Kolín–Mladá Boleslav–Rumburk–Šluknov
  • Prága–Beroun–Písek–České Budějovice
  • Liberec–Turnov–Jičín (nyaranta, szezonálisan)
Személyvonatok:
  • Liberec–Turnov–Semily–Stará Paka–Lomnice nad Popelkou
  • Tanvald–Železný Brod
  • (Valašské Meziříčí–) Vsetín–Horní Lideč / Střelná–Bylnice
  • Vsetín–Velké Karlovice
  • Staré Město u Uherského Hradiště–Bylnice / Veselí nad Moravou / Luhačovice

Összeállította: Berky Dénes, Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.