2019. 12. 11.

Új villamosok Würzburgnak

Újabb speciális feladatot kapott a legkisebb német járműgyártó: Würzburgba szállíthat alacsonypadlós járműveket a HeiterBlick.







Würzburg villamosüzeme sok szempontból különlegesnek számít, hiszen itt található Németország második legmeredekebb (91 ‰), de leghosszabb (1,6 km) ilyen jellegű szakasza. Ezen kívül a leginkább a funkcionalitást szem előtt tartva tervezett LHB-Siemens járművek is egyedi darabok.

A januárban meghirdetett közbeszerzésen a lipcsei főműhelyből kinőtt HeiterBlick GmbH ajánlata bizonyult megfelelőnek, így hétfőn alá is írták a szerződést a 2022 és 2024 között leszállítandó 18 darab járműre. A megbízás az nagyrészt első alacsonypadlós sorozatot jelenti a kelet-német cégnek, így mindenképpen érdekes lesz az eredményt figyelni.

Ugyan még csak dizájnterv, de kevésbé cipősdoboz-formájú

A beltérben rengeteg helyet biztosítanak majd a multifunkciós térben
(grafikák: HeiterBlick GmbH)

Ugyan a teljes hosszról nem adtak meg pontos adatot, de a 30 méteres kategóriába tartoznak majd. A közel 50 tonnás, nyolctengelyes járművek mozgatásáról összesen 760 kW motorteljesítmény gondoskodik majd, így a 76 ülő és 147 álló utas szállítása az újonnan bekerülő klímaberendezés ellenére sem lesz rosszabb színvonalú a mostaninál. Az idők szavára hallgatva a nagyméretű információs monitorok mellett 20 USB-csatlakozót is elhelyeznek a beltérben.

Adorján Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.