2020. 02. 10.

Újabb nyugat-európai rendelés a Talgónak, ezúttal Dániából

A DB után az északi szomszéd DSB is a spanyol gyártó mellett tette le a voksát a személykocsis szerelvényekre kiírt tender eredményhirdetésekor. A Talgók a hamarosan beinduló, de a Fehmarnbelt alatti alagút megnyitásakor kiteljesedő, új Koppenhága-Hamburg közvetlen vonatokat fogják járni, két Siemens Vectron közötti szendvicsben.A spanyol Talgo az elmúlt időben mintha ismét emelkedne fel az európai piacon is, hiszen elsőként szinte pont egy évvel ezelőtt hallottunk a Deutsche Bahn által kiírt tender eredményéről, amit szintén a Talgo vitt el. Az okokat valószínűleg nem kell olyan mélyen keresni, jelenleg a Talgo az egyetlen nagy vasúti járműgyártó, akinek van a kínálatában kiforrott, alacsonypadlós, hagyományos(nak nevezhető) mozdony által húzni való személykocsija. Persze a Talgo a maga egyedi kialakításával nem hagyományos személykocsi, de itt használjuk ezt a kifejezést inkább arra, hogy nem egy motorvonatról van szó. A DB a szerelvények egyik végére vezérlőkocsit is rendelt, azok ingavonati üzemben fognak közlekedni első körben Berlin és Amszterdam között.

A DSB koncepciója ettől annyiban tér el, hogy ők is mozdonyos vonatot szerettek volna, amihez a Vectronokat már meg is rendelték, azonban a dánok nem rendeltek vezérlőkocsit, a szerelvények mindkét végére mozdonyt terveznek csatolni. Most, hogy már a személykocsik mibenléte is ismert, jogosan tehetjük fel a kérdést, hogy vajon mi értelme van ennek az egésznek, hiszen a Talgókat bontani, erősíteni sem lehet, hiszen egy szorosan kapcsolt egységszerelvényről van szó. Az egyetlen előnye ennek a koncepciónak, hogy ha csak egy mozdony romlik el, akkor azt le lehet cseréni, de a szerelvény maga üzemben maradhat, ellentétben a ma divatos motorvonatokkal ellentétben. Ezen túl viszont üzemeltetési szempontból nehezen indokolható a dánok választása.

A Talgo látványtervén persze sok újat nem lehet felfedezni, a spanyol gyártó járművei szokatlan formáját már ismerősként köszöntjük, de az új DSB dizájn is jól áll neki

Utasszempontból viszont biztos, hogy jó döntés a Talgo, hiszen a kialakításából kifolyólag alacsony belépési szinttel rendelkezik, tágas, jó futású és ahogy a dánokat ismerjük a belső berendezéssel sem lesz gond, a jelenleg közlekedő gumiorrú IC3-as szerelvények az európai vasút egyik legkényelmesebb székeivel rendelkeznek. Sajnos azonaban DSB-től mára megszokottan a vonatokban mindössze ital- és snackautomaták lesznek, az étkezőkocsi ezúttal is kimarad.

A szerződésben foglaltak szerint a Talgo első körben nyolc, összesen 440 ülőhellyel rendelkező szerelvényt fog szállítani, továbbá 16 évnyi alkatrészellátást is biztosítanak. Egy opció keretében a DSB pedig további szerelvényeket, de akár a meglévők erősítésére különálló kocsikat is rendelhet a későbbiekben.

Berky Dénes

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.