2020. 03. 04.

Automatikusan és menetrend szerint

Első alkalommal indult menetrend szerinti szolgáltatás önvezető buszokkal városi környezetben és egynél több járművel. Bizonyos feladatokra már most is tökéletesek ezek az újszerű megoldások.





Hosszú előkészítés után indulhatott el 2020. február 26-án Monheim am Rhein legújabb buszjárata, az A01 jelzést kapott vonal. Minden nap 6:49 és 23:06 között indulnak előre beprogramozott útjukra az Easymile által szállított EZ10 típusú önvezető buszok, melyből ötöt vásárolt a város tulajdonában álló közlekedési cég, a Bahnen der Stadt Monheim. Három buszocska mindig úton van, kettő pedig töltődik a szintén városi tulajdonú MEGA nevű energiaszolgáltató által biztosított ökoárammal.

A 2,1 millió euróba kerülő projekthez Észak-Rajna-Vesztfália tartomány 1,9 milliós támogatást nyújtott, a városnak összesen egy busz árának megfelelő 300 ezret kellett biztosítania – ezt nem volt túl nehéz, hiszen az immár tizedik éve tevékenykedő polgármester vezetése alatt lett a Leverkusentől északra fekvő 40 ezer fős város NRW iperűzésiadó-paradicsoma.

Az átadáson részt vett Detlef Hövermann, a Bahnen der Stadt Monheim ügyvezetője; Hendrik Wüst tartományi közlekedési miniszter és Daniel Zimmermann polgármester

A buszállomáson általában két busz is áll bent, így biztosítható az esetleges késések esetén is a pontos indulás
(fotók: Michael de Clerque)

Az új vonal működtetéséhez 20 új buszvezetőt képeztek ki, akik hagyományos buszokat is vezetnek, de ezen a vonalon minden 45 perc "koncentrált semmittevés" után 15 percnyi szünet jár. Mivel még mindig csak tesztüzemről beszélünk, az elérhető sebesség 16 km/h-ban került maximalizálásra és a hat ülőhelyen felül 5 álló utas is használhatja a szolgáltatást. A mostani 2,5 kilométeres útvonal a tervek szerint 2022 végétől rövidül majd, amint az Alte Schulstraße újra átadásra kerül a mostani felújítás után.

Az új vonal a buszállomás és az óváros között ingázik 15 perces ütemben
(grafika: Bahnen der Stadt Monheim)

Ennyire szűk belvárosba nem is nagyon fér el nagyobb jármű
(videó: Bahnen der Stadt Monheim / Youtube)

A város közlekedési hálózata áprilistól a helyi lakosoknak díjmentessé válik a MonheimPass bevezetésével, az ide látogatók viszont azután is a normál tarifa szerint vehetik igénybe a jövő buszát.

Adorján Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.