2020. 06. 22.

Ami késik, nem múlik

Több szempontból is különleges a RegioJet vonata Magyarországon. Ez lesz az első olyan vonat ami nem állami megrendelésre, hanem egy magánszolgáltató üzleti kockázatára közlekedik, de mégsem különvonatról van szó. A lassan egy éve ismert indulási időpont 2020. június 15. volt, ami az elmúlt hónapok bizonytalanságai és azok következményei miatt immár másodszor is módosításra került.A RegioJet vonatának várható érkezéséről először egy április 1-jén készült cikkben szóltunk, ez alig egy évvel később valós hír lett. Az első menetrendi tervezetekből kiderült, hogy Bécs felől támadnak a sárga vonatok. A szolgáltatásokat tekintve a RegioJet nappali vonatainak megfelelő szerelvény érkezik Magyarországra is: négy kocsiosztállyal (Business, Relax, Standard, Low Cost), a fedélzeten bőséges étel- és italkínálattal és további kapcsolódó szolgáltatásokkal. Egyelőre belföldi utazásra továbbra sem lehet igénybe venni a vonatokat, a MÁV-csoport belföldi monopóliumának védelme miatt legalább egy jelenleg hatályos államhatárt át kell lépni velük. A gördülőállományról és a szolgáltatásokról már márciusban értekeztünk: ebben a cikkben megtalálható a éjszakai és nappali repertoár is, képekkel bőségesen illusztrálva, de a Közvetlen Kocsiban is bemutattuk. Az első üzemnap 2020. június 15-re volt tervezve, ám ezt a koronavírus-járvány kissé felülírta: a határokon átlépés bizonytalanságai miatt először 2020. július 3., néhány napja pedig négy héttel későbbi időpont került kihirdetésre:

2020. július 31.


A jegyértékesítési rendszerben egyelőre nem kerültek élesítésre a vonatok, a jegyárak azonban nagyjából a buszos szolgáltatáshoz hasonlók lesznek, így egy Budapest–Prága út 500 cseh korona (kb. 6500 forint) körül alakul majd. Az elmúlt hét közepén még csak egy vonatpár (RJ 1031/RJ 1036) volt tervezve, de mostanra már mindkét korábban tervezett (RJ 1032/RJ 1035) vonatpár elindítása is felmerült. Újabb bővítési lépcső decemberben jön majd, akkor az RJ 1033 és RJ 1034 hosszabbodik Budapestre, ezzel napi 3 járatpárral konkurenciát állítva az állami szolgáltatóknak.

Ahogy olvasóink egy része, mi magunk is nagyon várjuk a sárga vonatokat Budapestre
(fotó: Halász Péter)

A Prága és Budapest között közlekedő nappali vonatokat azonban beelőzte egy jóval frissebb projekt: 2020. június közepén indult a cseh fővárost az Adriai-tenger partjával összekötő vonat. Az egykori, különböző államvasutak által üzemeltetett Jadran gyorsvonat éjszakai megfelelője egyelőre jó húzásnak tűnik. Cikkünk megjelenésekor a horvát tengerpart felé egynél több hely legkorábban az augusztus 4-én induló vonatra érhető el, a többi hely pedig mind egy szálig elkelt. Ellenkező irányban is találunk már teljesen eladott vonatokat, de ott is körülbelül felerészben foglaltak a vonatok. A RegioJetnek hatalmas előnye, hogy Rijekából a csatlakozó autóbuszokkal az egész horvát tengerpartot elérhetővé tudja tenni. Hosszabb távon bizonyos szállásadókkal történő egyeztetés után akár komplex utazási csomagokat is kínálhat a cég, amiben rutinos is: utazási irodaként Student Agency néven kell keresnünk őket.

Adorján Péter, Mellár Marcell

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.