2020. 07. 02.

Szomszédolás digitális jeggyel

Egyelőre csak kísérleteznek, de már vásárolható papírmentes jegy Ausztria felé. Bétateszt a publikus felületen.










Tegnap óta letölthető a MÁV applikáció legújabb verziója, amivel a július 1-je óta elérhető START-jegyeket is megvásárolhatjuk. Eddig teljesen hiányzott a nemzetközi jegyek megvásárolhatósága, pedig a MÁV-csoport a kezdetek óta "A mindent tudó utazástervező" néven promotált.

Az egyúti jegyeket már lassan 2 éve vehetjük meg, tavaly év végén csatlakozott a bérletváltás lehetősége. Mostantól pedig – láthatóan még eléggé kísérleti módon – Ausztria kiválasztott állomásai felé vásárolhatunk nemzetközi jegyeket. Az új, START-nak nevezett ajánlat sem érhető még el teljesen papírmentes formában, de a legfontosabb és leggyakrabban használt úti célok felé már használható.

Az applikációt kinyitva egyből az új funkcióra mutató banner fogad

A keresőfelület ismerős lehet, de a bérletes funkció után ez sem hozza át a belföldi jegyes profilt

Magyar-osztrák viszonylatok lehetséges állomásai ugyan kissé szűkre szabottak, de várjuk a következő lépést

Végeredményként egy nemzetközileg olvasható 2D-s vonalkódot kapunk
(fotó: MÁV)

A START-jegyek bevezetésével megszűntek a korábbi viszonylati (SparDay és CityStar) és kiránduló jegyek, a korábban vásároltak viszont felhasználhatóak. Az adott vonathoz kötött érvényességben nincs változás, de a gyakran előforduló tumultust elkerülendő a digitális jegyekhez díjmentes a helybiztosítás.

Kíváncsiak vagyunk, hogy a Budapest–Bécs viszonylat korábban megszokott 13 €-s árszintje változik-e majd a RegioJet megjelenésével, hiszen a sárga cég 10 € környéki jegyárakkal operál majd.

Adorján Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.