2021. 04. 28.

Kunsági Vasúttúra: Június közepén indul a retróinga

Még idén is csúsztatni kellett, de véglegesnek tűnő dátumot találtak a szervezők az idei év egyik legkülönlegesebb fotósvonatának. Bizonyossal határosan 2021. június 12-én kerül megrendezésre két szüneteltetett személyforgalmú kunsági mellékvonal beutazása, némi különlegességgel fűszerezve.




Hosszas szervezés, lemondás, majd újbóli hosszas szervezés után egy hónapnyi korrekcióval véglegesnek látszik a Kunsági Vasúttúra elnevezésű különvonat közlekedési napja és menetrendje. A dátum 2021. június 12. lesz és Kunszentmiklós-Tass állomásról 8:45-kor indul a kívül-belül nosztalgikus szerelvény. Először a 151-es számú vonalon halad majd Soltig, minden állomáson biztosítanak néhány percnyi fotózási időt. Visszafelé csak leszállás céljából lesznek megállások, hiszen a következő cél a 153-as vasútvonal végállomása, Kalocsa. Kiskőröstől újfent fotómegállásokkal gazdagított menetvonal szerint közlekedik a vonat, hogy egy igazi különlegesség lehessen: a Kalocsa és a foktői növényolajgyár közötti iparvágányon először közlekedik majd személyszállító vonat. Ezen a szakaszon is biztosítanak a szervezők fotózási lehetősséget, majd Kalocsán tart pihenőt a vonat, hogy az állomásépületet és a belül található kiállítást megtekinthessék a résztvevők. Délután visszaindul a szerelvény Kunszentmiklós-Tassra, ahol 19:59-kor ér véget a fotós- és túravonat menetrendje.

A különvonat hivatalos plakátja amely teljes méretben ide kattintva tekinthető meg
(grafika: Kunsági Vasúttúra)

A vonaton egyedi díjszabás szerint lehet utazni:
  • Teljesárú jegy mindkét vonal bejárásával: 12.000 forint
  • Egyvonalas jegy választás szerinti mellékvonal bejárásával: 8.000 forint
  • Támogatói jegy, mely utazásra nem jogosít: 2.000 forint
  • 6 év alatti gyermek ezen a vonaton is díjmentesen utazik
A jegyeket a szervezők állítják ki elektronikus úton, amennyiben a megadott címre elküldik a pontos neveket, útszakaszt és követik a fizetésre vonatkozó további információkat. Kisebb csoportok lehetőség szerint egy jelentkezést küldjenek, hogy biztosítható legyen az egymáshoz közel szóló jegy. A vonatot legalább 100 jelentkező esetén indítják el, szabad helyek még bőséggel vannak.

További kifejezett kérése a szervezőknek, hogy a résztvevők a hatályos szabályozásokat minden esetben tartsák be és a fotómegállásoknál fokozott figyelemmel legyenek mind a saját épségükre, mind a többiekre.


Ahogy azt már korábban is jeleztük, a Közvetlen Kocsi keretében is foglalkozunk majd a különvonattal és helyszíni riportot is készítünk az élménydúsnak ígérkező napról.

Adorján Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.