2021. 11. 06.

Gördülő szupermarket Hessenben

Különleges szerelvény járja be a németországi Hessen tartomány fontosabb állomásait: egy szupermarket költözött a vasúti sínekre.








A vasúti sínekre költözött a német REWE-csoport üzlete. Na persze nem mindegyik, csak egy egy és ez is csak korlátozott mértékben: Hessen tartományt járja decemberig egy vasúti szerelvény, amelyet úgy alakítottak át, hogy a belterében a REWE-üzletekből ismerős termékeket és elsősorban az előállításuk során a környezetet kevésbé terhelő módon készült, illetve helyi vagy éppen fair módon beszerzett alapanyagokól készülő portékákat lehet vásárolni.

A kocsik belterében egy komplett szupermarket kínálata is elfért

A vasútra költözéssel a cégcsoport – amely többek között a Billa és a Merkur, illetve a Penny áruházláncot is birtokolja – a fenntarthatóságot szeretné népszerűsíteni.
A vonatban három kocsiban alakították ki az eladóteret, ezen kívül egy bisztrókocsiban büfé működik. A gördülő áruház üzemeltetéséről a cégcsoportnál szakképzésen lévő fiatalok keze alatt működik. Az áruellátást a REWE az adott állomásokon végzi, ahol a vonat tartózkodik, a környező áruházak ellátási láncába beillesztve.

A boltot a REWE szakmunkástanulói üzemeltetik. Igaz, a német Auszubildende, azaz Azubi sokkal magasabb szintű képzésben részt vevőt takar, mint amit Magyarországon a szakmunkástanulókról gondolnak sokszor.

A DB-vel való együttműködés keretében a vonaton különleges, akciós csokoládét is lehet kapni: a táblás csoki mindegyikében egy kupon rejtőzik, ami legalább 10 euró kedvezményt nyújt a következő vonatjegy online vásárlásakor, de az egyik csoki csomagolásában egy egyéves BahnCard 100 rejtőzik, amivel egy éven keresztül a teljes német vasúti hálózaton díjmentesen utazhat a szerencsés nyertes.

A kocsik egy része a korábbi BDuu sorozatú kerékpárszállító-ülőhelyes járműből lett átépítve

A különleges vonat járművei a GfE Gesellschaft für Eisenbahnbetrieb mbH (D-GfF) és a Schlunß Eisenbahnlogistik (D-SEL) nevű cég flottájába besorolva közlekednek, de eredetileg a DB Regio járművei volt a nagy részük. A vonatban egy elővárosi forgalomra épített n-Wagen és két, korábban kerékpárszállító térrel rendelkező Bduu sorozatú kocsi alkotja az eladóteret, valamint egy különcélú kocsi bisztróként várja az utasokat, illetve pontosabban a vásárlókat. A vonatot egy szintén speciálisan matricázott mozdony, a 110 292-es továbbítja, illetve látja el energiával. A kocsik pályaszámai: 50 80 84-34 211-4 D-GfF Bnrdz451.9; 50 80 84-33 264-4 D-SEL Bduu497.2; 50 80 84-33 265-1 D-SEL Bduu497.2; 50 80 84-33 258-6 D-GfF Bduu497.2; 56 80 89-90 973-5 D-GfF WGmz038.8. A vonat menetrendjével kapcsolatos információk és az akciók részletei a projekt weblapján olvashatók.

A vonat energiaállítását és mozgatását a 110 292-es pályaszámú „Bügelfalte” kapta feladatul.
(fotók: Alexander Heimann / REWE Markt GmbH)


Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.