2024. 04. 30.

Lehet még néhánnyal több?

Miközben szinte havi szinten jelenti be újabb és nagyobb kapacitású járművek vásárlását az osztrák állami vasút, újabb egységeket rendeltek egy bevált típusból.





Szinte már azt gondolhattuk, hogy az ÖBB hatalmas és évtizedes viszonylatban meghatározó beszerzései véget értek, de ezúttal is a meglepetés erejével ért fel a legújabb bevásárlás bejelentése. 21 Siemens Desiro ML opciós jogának beváltásáról adhatunk hírt, melyek Bécs körül állnak majd szolgálatba 2026 folyamán, főképp a Stammstrecke vonalain.

Hamarosan eljön az idő, amikor már ez lesz a jellemző látvány és nem a 4020-as
(fotó: Siemens Mobility)

A 160 kilométeres sebességre is alkalmas platformból ezúttal egy újabb variánst rendeltek, amibe csak 217 ülőhelyet szerelnek majd, amivel még több állóhely áll majd rendelkezésre az ajtótereknél. Emellett két kerekesszékes utas számára is biztosítanak megfelelő helyet, ahol olvasólámpákat is elhelyeznek, de adott esetben akár 24 kerékpárt is be lehet zsúfolni a többcélú térbe.

Ezzel a rendeléssel együtt a típusból már 294 darabra rendelkezik az ÖBB érvényes rendeléssel. Az árról sem a Siemens, sem az ÖBB nem közölt adatot.

Adorján Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.