2011. 05. 30.

A fürdős

A „fürdős” szóról sok minden eszébe juthat az embernek. A közlekedéssel foglalkozóknak talán még egy többletjelentése van a közszájon forgó, nem éppen dícséretes jelző mellett: a balatoni nyári gyorsvonatok. Nos, ezekről azonban most biztosan nem lesz szó. Amiről viszont igen, az a bécsi Gänsehäufel strandjához közlekedő időszakos autóbuszviszonylat.


A vonal története tulajdonképpen nem is olyan régi. Legalábbis a mai, ingyenes formájában 2002-ben rendelte meg a Városi Fürdőigazgatóság (Städtische Bäderverwaltung, MA44) a viszonylat közlekedését. Az elmúlt években egy valami volt állandó: az útvonal. A szolgáltató, akik a viszonylatot üzemeltethették különbözők voltak. Legtöbbször – így idén is – a Blaguss kapta a lehetőséget az utasok szállítására, de a Dr. Richard (2002, 2006) és a Zuklin (2009) volt a megbízott.
A Kaisermühlen VIC metrómegállótól megállás nélkül közlekedő viszonylat egy darabon a 90A, 91A és 92A járatok útvonalát követi. Ezeknek a Schüttauplatz megállójától ugyan nincs túl messzi a fürdő, de a pihenni vágyók kiszolgálása fontos szempont – és az sem elhanyagolható, hogy így kicsit csökkentik a fenti viszonylatok terheltségét.
Érkezik a Blaguss kocsija a Gänsehäufelre. Az Öreg-Dunában (a folyam egyik holtága) fekvő szigetre ezen a hídon lehet bejutni. Más közösségi közlekedési lehetőség nincs errefelé

A hirdetmények szerint 10 perces követésre kell számítani, de ez a valóságban azért valamelyest hosszabb: az útvonal sajátosságai miatt csak egy kocsi közlekedik a járaton. A Gänsehäufelre vezető hídon – ahol egyébként más közösségi közlekedés nincs – csak egy busz fér el kényelmesen.
Mi is megnéztük, mire számíthatnak az utasok. A Blaguss háromajtós Citaroján bőséggel elfértek volna az utasok – ha lettek volna. A nem kifejezetten strandolóknak kedvező időjárás miatt azonban csak a RegionalBahn stábja utazott a busszal, amikor az első üzemnap délutánján kipróbáltuk a járatot.
 Gänsehäufel, végállomás. A strand bejáratánál áll meg a busz. Jó időben valószínűleg kicsit többen lesznek errefelé, mint az első, az időjárás miatt nem éppen sikeresnek mondaható üzemnapon

A megállás nélkül közlekedő járat ebben az évben május 28-ától szeptember 4-ig közlekedik a Blaguss gondozásában. Hétköznap 08:50 és 19:10, hétvégén 07:50 és 20:10 között indulnak a buszok a Kaisermühlen VIC metrómegálló melletti buszvégállomásról. A fürdőtől papíron öt perccel később indulnak a járatok.
Egy jellegzetes kép. A híd a fürdő tulajdonát képezi, így a kapukat alkalomadtán bezárják. A fürdő kapuján gördül ki a metróállomás felé tartó autóbusz

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.