2011. 06. 28.

Összekötik a metrókat

A berlini metrón utazók finoman fogalmazva sem boldogok az idei vágányzárak miatt. Aki a városon belül az U2-es vonallal szeretne utazni, többször át kellett szállnia. Eddig. Most legalább egy – felesleges – átszállás kimaradhat!




Nincs új a nap alatt – ez általában igaz is. Mi több, esetünkben fokozottan igaz. Az U2-es metróvonal vágányzára miatt egy régen elfeledett metróviszonylatot élesztett újra a Berliner Verkehrsgesselschaft, a BVG.
Az U2-es vonal szerelvényei jelenleg ugyanis Pankow és a Gleisdreieck megálló között ingáznak, onnan a Wittenbergplatzig csak az U1-essel lehetett utazni. Aki viszont tovább, Nyugat-Berlin központja felé tartott, újabb átszállásra kényszerült: az U2-es nyugati szárnyán a vonatok a Wittenbergplatz és az Olympiastadion között ingáztak. Ráadásul a Pankowból csak minden második vonat ment el a Gleisdreieckig, ugyanis a Mendelssohn-Bartholyd-Parktól csak egy vágányon, tíz percenként járnak a vonatok.
A lezárás és környéke a berlini metróhálózat térképén. A pirossal jelzett részen teljes a vágányzár, a szürkével kiemelt szakaszon (Potsdamer Platz–Gleisdreieck) csökkentett üzem van
(forrás: BVG)

A BVG-t sokan kritizálták a megoldásért és már a vágányzár bejelentésekor felvetették: élesszék újjá az U12-es viszonylatot! Az ebben a formában 2006-ban megszűnt – bár azóta párszor, időszakosan újraindított – járat az U1-es vonalát használja a Warschauer Straße és a Wittenbergplatz között, ott a meglévő vágánykapcsolaton keresztül az U2-es vonalán folytathatja útját az Olympiastadionig. Így a wittenbergplatzi átszállás kihagyható, ami nem hátrány, hiszen ezen a szakaszon rendkívül jelentős forgalmat bonyolít le az U2-es viszonylat.
Egy Hk sorozatú, kisprofilú szerelvény érkezik észak felől a még teljes üzemben működő Gleisdreieckhez az U2-es viszonylaton

A BVG most úgy döntött: enged az utazóközönség akaratának és megváltoztatja a forgalmi rendet. Egyelőre novemberig tartják fent azt az állapotot, hogy az U12-es viszonylat öt percenként közlekedik az U1-es és az U2-es vonalán; az U1-es szerelvényei pedig csak a Wittenbergplatz és az Uhlandstraße között járnak. A számítások szerint napi mintegy ezer utas ugyan emiatt egy átszállással többre kényszerül, de napi 18 ezer utazónak megkönnyíti az életét a BVG.
Az Olympiastadionhoz egyelőre az U12-es viszonylaton közlekedő vonatok érkeznek november végéig 
Az U1-es vonal vonatai helyett a Warschauer Straßénál az U12-eseket kell keresni – a menetrend azonban változatlan

Az U1-es valamilyen jellegű kurtítására nem ez az első példa. 2008-ban például a magasvasúti szakasz felújítása miatt csak a Warschauer Straße és a Kottbusser Tor között jártak a vonatok, míg a Hallesches Tortól az U3-as viszonylat vonatai jártak, amelyek normális esetben csak a Nollendorfplatzig járnának.
Hallesches Tor, végállomás. Egy U3-as viszonylatú vonat érkezik az U1-es vonalán 2008 szeptemberében
(fotók: Halász Péter)

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.