2011. 07. 29.

Kiégett a mozdony

Teljesen kiégett egy mozdony a berlini Stadtbahnon. A városon átvezet forgalmas vasútvonalon egy regionális szerelvény mozdonya kapott lángra. Senki sem sérült meg, de az anyagi kár jelentős.

Szerda délután a teljes Ostbahnhofot le kellett zárni Berlinben. A forgalmas berlini pályaudvaron délután fél négy után nem sokkal kapott lángra egy regionális vonat mozdonya. A vonatot kiürítették, a mozdonyvezető is épségben megúszta a dolgot: a vezérlőkocsiban ült, a vonat nyugat felé tartott, a mozdony a vonat másik végén dolgozott. A szemtanúk szerint már füstölve érkezett a gép a pályaudvar csarnokába.
A tűz részben átterjedt a mozdony utáni személykocsira is

A rendőrség a térfigyelő kamerák képein is látták a füstöt, majd amikor már lángok csaptak fel, riasztották a tűzoltókat. Az előzetes vizsgálatok szerint lehetséges, hogy a jármű már útközben lángra kapott. A tűzoltósági szóvivő szerint szerencse, hogy eljutott az állomásig a vonat, mert a lánglovagok könnyen megközelíthették a járművet és az utasok is könnyűszerrel elhagyhatták a vonatot.
A tüzet végül háromnegyed öt előtt nem sokkal sikerült eloltani, a takarítás és az áram visszakapcsolása után 17:20-tól ismét jártak a S-Bahn-szerelvények és este hattól a távolsági vonatok is közlekedtek.
A nyomok szerint a vonathoz közelebbi, az ingavonati üzemben nem használt vezetőállás környéke kaphatott lángra
(fotók: Der Tagesspiegel)

A tűz oltása idejére lezárták a pályaudvart, így sem az S-Bahn, sem a távolsági forgalom vonatai nem közlekedtek. Az utasokat a városi autóbuszokra irányították.
A tűz okát egyelőre vizsgálják, az biztos, hogy a Frankfurt an der Oderből Brandenburgba tartó RE 18150-es számú vonatot továbbító mozdony alig húsz éves és jó állapotú volt. Egyes hírek szerint a 114 009-4 számú mozdony vezetője már korábban problémákat jelzett, ennek ellenére útnak indították a járművet.


(a videót készítette: TheBusfan94)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.