2011. 07. 26.

Vonatkövetés élőben

Egyre több helyen láthatjuk nem csak táblázatosan, hanem térképen is a vonatok valós helyzetét. Hasznos és látványos utastájékoztatási megoldás. Mi több, bizonyíthatja, hogy az üzemeltetőnek nincs takargatnivalója. Beállt a sorba a DB AG leányvállalata is, a müncheni S-Bahn.



Egyre több európai vasúttársaság teszi fel térképre a vonatai aktuális helyzetét. Ez a fajta utastájékoztatás hasznos, egyszerű és látványos. Mindemellett pedig mutatja: a cég nem akarja eltitkolni a késéseket az utasok elő, nem szépíti a híreket – ellentétben a MÁV-csoporttal. Mert ugye létezik az iemig, de azt a nagyközönség – hivatalosan – nem ismerheti, mert állítólag túlságosan is összezavarná a tájékozódni vágyó utasokat. Legalábbis a MÁV felelősei ezt mondják... Ráadásul az iemig-ben csak a MÁV-TRAKCIÓ által üzemeltett járművekkel továbbított vonatok láthatók...
A legújabb a sorban a müncheni gyorsvasút: az S-Bahn-hálózaton közlekedő valamennyi vonat helyzete és adatai elérhetők az interneten. Sőt, mindezt egy Google Maps alapú térképen jelenítik meg, ami meglehetősen látványosra sikerült. Gondoljunk csak arra, hogy a belváros alatti Stammstreckén csúcsidőszakban 2-3 percenként követik egymást a vonatok.
A Stammstrecke és környéke a déli holtidőszakban. Van ott élet azért...

A vonatokat jelző karikákra kattintva a részletesebb adatokat is megtudhatjuk

Szűrhetjük a viszonylatok és beállíthatjuk, hogy a térképen milyen adatokat jelenítsen meg a rendszer

A térképes utastájékoztató rendszer egyelőre csak hagyományos böngészőkből érhető el. De az ígéretek szerint még a nyár végégig elkészül az iPhone-ra és az androidos készülékekre szabott alkalmazás is az egyébként Németország-szerte egyedülálló projektből. Az új szolgáltatás a www.s-bahn-muenchen.de oldalon érhető el.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.