2011. 08. 29.

Sajtós menet

Megmutatták a sajtó képviselőinek is a berlini S-Bahn legújabb szakaszát. A mai Flughafen Berlin-Schönefeld állomástól az új Willy Brandtról elnevezett repülőtérig vezető pályán pénteken újságírókkal teli gyorsvasúti szerelvény haladt végig.



A próbamenetek már egy ideje zajlanak, de az újságíróknak csak most mutatták meg az új berlini repülőtérre, a Willy Brandtról elnevezett Berlin Brandenburg Aiportra vezető új vasútvonalat. A gyorsvasúti szerelvények várhatóan 2012-től, a reptér átadásától kezdődően járnak majd ide.
A vágányok a mai végállomástól előbb a Berliner Außenring, a BAR mentén futnak egy darabig nyugat felé, majd Waßmannsdorfnál egy déli irányban fekvő, közel 180 fokos ívvel fordulnak a terminálépület alá, hogy ott a föld alatt végállomásozzanak a vonatok. Waßmannsdorf ráadásul új megállóhelyet is kap majd, ahol az S45-ös (Berlin-Südkreuz–Berlin Brandenburg Aiport) és az S9-es (Spandau–Berlin Brandenburg Airport) viszonylatok állnak meg majd.
Waßmansdorf új S-Bahn-megállót kap. A vonatok menetrend szerint 2012-től állnak meg a repülőtér szélénél lévő településen
Az S9-es vonal vonatai jelenleg a belső körgyűrűn, a Ringen át Buch felé közlekednek, mivel az Ostkreuz átépítése miatt nem tudnak a várost kelet-nyugati irányban átszelő Stadtbahnra fordulni. Az Ostkreuz elkészültével viszont ismét a régi útvonalon járhatnak a viszonylaton közlekedő szerelvények.
Az új szakasz a repülőtér felé mintegy száznyolcvan fokos ívben halad

A pálya a repülőtér alatt alagútban halad

A járművezetőknek még megfelelő vonalismeretet kell szerezniük, erre a próbaüzem idején bőséggel lesz lehetőségük

Az S-Bahn-szerelvények a repülőtér terminálja alatti állomáson végállomásoznak majd, a távolsági vonatok vágányai azonban átmenőek lesznek, keletről és nyugatról is befuthatnak ide

Még van mit csinosítani az állomáson, mielőtt a nagyközönség birtokba vehetné
(a képek forrása: RBB Abendschau)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.