2011. 08. 29.

Sajtós menet

Megmutatták a sajtó képviselőinek is a berlini S-Bahn legújabb szakaszát. A mai Flughafen Berlin-Schönefeld állomástól az új Willy Brandtról elnevezett repülőtérig vezető pályán pénteken újságírókkal teli gyorsvasúti szerelvény haladt végig.A próbamenetek már egy ideje zajlanak, de az újságíróknak csak most mutatták meg az új berlini repülőtérre, a Willy Brandtról elnevezett Berlin Brandenburg Aiportra vezető új vasútvonalat. A gyorsvasúti szerelvények várhatóan 2012-től, a reptér átadásától kezdődően járnak majd ide.
A vágányok a mai végállomástól előbb a Berliner Außenring, a BAR mentén futnak egy darabig nyugat felé, majd Waßmannsdorfnál egy déli irányban fekvő, közel 180 fokos ívvel fordulnak a terminálépület alá, hogy ott a föld alatt végállomásozzanak a vonatok. Waßmannsdorf ráadásul új megállóhelyet is kap majd, ahol az S45-ös (Berlin-Südkreuz–Berlin Brandenburg Aiport) és az S9-es (Spandau–Berlin Brandenburg Airport) viszonylatok állnak meg majd.
Waßmansdorf új S-Bahn-megállót kap. A vonatok menetrend szerint 2012-től állnak meg a repülőtér szélénél lévő településen
Az S9-es vonal vonatai jelenleg a belső körgyűrűn, a Ringen át Buch felé közlekednek, mivel az Ostkreuz átépítése miatt nem tudnak a várost kelet-nyugati irányban átszelő Stadtbahnra fordulni. Az Ostkreuz elkészültével viszont ismét a régi útvonalon járhatnak a viszonylaton közlekedő szerelvények.
Az új szakasz a repülőtér felé mintegy száznyolcvan fokos ívben halad

A pálya a repülőtér alatt alagútban halad

A járművezetőknek még megfelelő vonalismeretet kell szerezniük, erre a próbaüzem idején bőséggel lesz lehetőségük

Az S-Bahn-szerelvények a repülőtér terminálja alatti állomáson végállomásoznak majd, a távolsági vonatok vágányai azonban átmenőek lesznek, keletről és nyugatról is befuthatnak ide

Még van mit csinosítani az állomáson, mielőtt a nagyközönség birtokba vehetné
(a képek forrása: RBB Abendschau)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.