2011. 09. 11.

Kisiklott az IC

Meglehetősen rossz volt az idő az elmúlt napokban Németországban. Voltak területek, ahol napok óta esett az eső. A sok csapadék miatt pedig a talaj is könnyebben megcsúszik. Ezúttal egy InterCity-vonat is kisiklott a víz által lemosott föld miatt Németországban, a Rajna balparti vasúton. Tizenöten megsérültek.


Valószínűleg az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt csúszott meg a hegyoldal a Rajna balparti vasúton, Boppard és St. Goar állomások között. A csapadék által a vasútra hordott sár, föld és törmelék miatt pedig kisiklott a Hamburg-Altona pályaudvarról Stuttgart főpályaudvarára tartó IC 2313-as számú vonat, amelyet a 101 024-es számú gép továbbított. A vonat több kocsija kisiklott, s a mintegy nyolcszáz utasból tízen könnyebben megsérültek. Ugyancsak megsérült a négy vonatkísérő és a mozdonyvezető. Utóbbi súlyos sérüléseket szenvedett: a hírek szerint a combcsontja törött el.

A vonat többi utasát kimenekítették a vonatból és St. Goar állomásától folytathatták az utazásukat.
A baleset miatt a Rajna balparti vasút még mindig zárva van St. Goar és Boppard között; St. Goar és Boppard, illetve Koblenz között vonatpótló buszok szállítják az utasokat, az erre közlekedő vonatok pedig kerülnek, a Rajna jobb partján vezető vonalra terelték őket, ami legalább harminc perccel növeli a menetidőt, hiszen a túlparti vonal is meglehetősen zsúfolt, jobbára lassabban haladó tehervonatok használják. A regionális vonatok egy része szükségmenetrend alapján Mainz és Oberwesel között közlekedik.
A műszaki mentés az első hírek szerint akár két napig is tarthat, addig biztosan marad a jelenlegi helyzet – közölte a helyszínen a kárhelyparancsnok az újságírókkal.
A járművek újbóli vágányra helyezését két autódaru is segítette a kétéltű vagy éppen kizárólag vasúti segélynyújtó járművek mellette
(a képek forrása: SWR)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.