2011. 10. 05.

Als der Osten durch den Westen fuhr

Egy kiváló történész előbb könyvet írt az NDK államvasútjának Nyugat-Berlinben betöltött szerepéről, majd dokumentumfilmet is forgattak a témáról. Az „Als der Osten durch den Westen fuhr” című alkotást kedden este mutatta be a Rundfunk Berlin-Brandenburg.



Két évvel ezelőtt, 2009-ben, a berlini fal megnyitásának 25. évfordulóján akadtam rá Burghard Ciesla azonos című könyvére. A történész hosszan ecseteli a nyugat-berlini vasúthálózat üzemeltetőinek különleges helyzetét. Sokan dolgoztak ugyanis a kelet-német államvasútnak, miközben Nyugat-Berlinben éltek és ott is dolgoztak.
Szigorúan vasútbarát szemmel nézve különleges sziget volt ez. Különösen annak fényében igaz ez, amikor ma a várost átszelő Stadtbahnon óránként tíz vonat is végigmegy – és emellett néhány percenként követik egymást az S-Bahn-szerelvények is. Akkoriban alig jártak erre vonatok, amik viszont jöttek, nemzetközi, zónaközi járatok voltak. A vasút fontos szerepet játszott Nyugat-Berlin és az NSZK kapcsolatában.
Az utolsó DR-üzemeltetésű S-Bahn-szerelvény Nyugat-Berlinben. 1984. január 9-étől a BVG felelt a közlekedésért
(a képek forrása: Rundfunk Berlin-Brandenburg)

Burghard Cisela filmjéből nem csak a vasútüzemet ismerhetjük meg, hanem a vasutasok nem éppen könnyű és egyszerű életről is képet kaphatunk.
A filmet sajnos – egyelőre – nem tette fel az internetes archívumába az RBB. Így tehát most csak magát a könyvet ajánlhatjuk olvasóinknak és reménykedünk, hogy DVD-n is kiadja a berlin-brandenburgi televízió ezt az alkotást.
Könyvajánlatunk a témában:
Burghard Cisela: Als der Osten durch den Westen Fuhr
Böhlau Verlag, 2006
ISBN 978-3412305055 (a könyv adatlapja az amazon.de-n)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.