2011. 11. 25.

Centenáriumi HÉV-ezés

Az Aranymozdony bemutatója mellett, szépen csendben egy fontos évfordulót is ünnepelhetünk november 25-én: száz esztendővel ezelőtt, 1911-ben e napon vették fel a forgalmat Kerepes és Gödöllő állomások között. A Budapesti Közlekedési Központ és a BKV e napon bensőséges, de azért látványos ünnepséget szervezett.


Igazi meglepetés volt néhány napja, amikor egy internetes lap megszellőztette: eredeti színeire festették vissza a 825+613+826 pályaszámot viselő, az M IX/A sorozatba tartozó motorvonatot. Bár nosztalgiavonatként aposztrofálják, azért nem árt tudni, hogy a sorozatból még jónéhány dolgozik a csepeli vonalon. Igaz, jobbára csak hétköznap találkozhatunk az 1963-1966 között épített szerelvényekkel.
A pénteki eseményen először a régi sashalmi állomásnál, a ma még néha használt, de felsővezetékétől megfosztott deltavágány végénél avattak emléktáblát, az idén ugyancsak százéves rákosszentmihályi vonal tiszteletére. Utóbbi évfordulója december 7-én lesz.
A 735-ös számú Bobónak fontos szerep jutott: a sashalmi deltavágányban segítségével mozoghatott csak a villamos motorvonat

Érkezik a különvonat a ritkán használt sashalmi deltavágányon

Ritkán jár erre vonat. M IX/A még ritkábban teszi be a régi rákosszentmihályi vonal utolsó maradékára a kerekét

A gödöllői vonal múltját, jelenét és jövőjét Gödöllőn, a felújított királyi váróban mutatja be egy kiállítás, amelyet szintén az ünnepség keretében nyitottak meg. A felszólalok közül érdemes kiemelni Somodi László, a BKK stratégiai, fejlesztési és beruházási igazgatójának mondanivalóját, aki közölte: a nemzeti fejlesztési miniszter támogatólevelét napokban vehették kézhez, így indulhat a kelet-nyugati metró és a gödöllői HÉV vonalainak összekötéséről szóló megvalósíthatósági tanulmány elkészítése.
A gödöllői végállomáson rögtönzött járműkiállítás is volt: a 83-as Tigris...

...és az Arad-Csanádi Egyesült Vasutaktól származó dízel-villamos motorkocsi tett tiszteletét

Érdemes megjegyezni, hogy november 26-án, szombaton az M IX/A sorozatú szerelvény menetrend szerint, a régi sebesvonatokat idéző formában fog járni az Örs vezér tere és Gödöllő között. Részletek a BKV honlapján találhatók.
Jó eséllyel nem lesz szebb idő november 26-án sem, hasonló képeket viszont készíthetnek a vállalkozó szellemű közlekedésbarátok. hiszen egész nap jár majd a nosztalgiának nevezett szerelvény is
(fotók: Budapesti Közlekedési Központ)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.