2012. 01. 30.

Új járat indul: nyáron jön az 5B!

A bécsi viszonylatszámozási rendszerben az A jelzés utal a fontosabb buszjáratokra. Ezúttal azonban egy B betűvel jelzett, ám nevétől eltérően meglehetősen fontos viszonylat indításáról számolhatunk be. A Duna-csatorna és Duna közötti területen egyszerűsítik a buszhálózatot és a nyáron elindulhat az 5B jelű járat.


Az osztrák főváros II. és XX. kerületének kapcsolatát szeretnék javítani a Duna-csatorna és a Duna közötti területen közlekedő buszok hálózatának egyszerűsítésével. A nyáron induló 5B jelű viszonylat négy metróállomást is érint, így könnyítve meg a környéken élők utazását.
A viszonylat beindítását megelőzően azonban egyes megállókat át kell alakítani – ez pedig arra utal, hogy a környéken közlekedő szóló kocsik helyett csuklós járművek is megfordulnak majd a vonalon.
Az új viszonylat más járatok életében is változásokat hoz majd az 5B beindítása. A 80A teljes üzemidőben lerövidül majd és ismét csak a Praterstern és a Schlachthausgasse között jár majd. Erre már volt példa az 21-es villamos megszüntetése előtt és a késő esti órákban ma is vannak ilyen csonkamenetek a vonalon. A vonal kieső szakaszát az 5B pótolja majd.
A 39A viszonylat szintén lerövidül, a Heiligenstadt és a Jägerstraße közötti szakaszán az 5B közlekedik majd, így a viszonylat csak Sievering és Heiligenstadt között pótolja majd a szép emlékű 39-es villamost.
A 39A busz Heiligenstadt–Jägerstraße közötti szakasza megszűnik, helyette az új 5B viszonylattal lehet majd utazni
(fotó: Halász Péter)


 Az érintett területen eddig a „fővonal” az 5A volt. A viszonylat marad, az új járat ezért kapja az 5B jelzést. Óvári Péter felvétele az Aignerstraßén készült

A 82A viszonylat is rövidül, igaz, nem közvetlenül az 5B miatt: a buszok a jövőben csak a Praterstern és a Messe metróállomások között járnak majd, részben pótolva az egykori 21-es villamost. A Messe és a Krieau megállók közötti szakasz megszűnik, itt a metrót ajánlja majd a Wiener Linien.
A 80B jelű busz a jövőben Kaiserbersdorfból nem jön be a Stadionig (és tovább a Krieau metrómegállóig), hanem csak az U2-es metró Donaumarina megállójáig megy majd, itt szállhatnak át az utasok a metróra.
A 80B jelű busz a Krieau metrómegállónál – a jövőben idáig nem jön majd be a járat, végállomása a Donaumarina metrómegállónál lesz. A környék buszhálózatát többször átszervezték már az U2-es itteni szakaszának 2008-as átadása óta
(fotó: Halász Péter)

Teljes egészében megszűnik viszont a rövidke 34A jelű busz. A Heiligenstadtban gyakorlatilag „háztömbkerülő” funkcióval bíró járat ma csak munkanapokon a reggeli és a délutáni csúcsban közlekedik – a jövőben ez változik, hiszen az 5B teljes üzemidőben pótolja majd a járatot.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.