2012. 03. 13.

Német vonatkövető

A DB AG még elég messze van az ELVIRÁ-hoz hasonló vonatkövető rendszer nyilvános beindításától, viszont már van, aki megelőzte őket. A Süddeutsche Zeitung a menetrendi kereső valós adatai alapján térképen jeleníti meg vonatok helyét és késését. Igaz, csak a távolsági forgalomban.



Érdekes oldalt indított be a Süddeutsche Zeitung: amíg a DB AG csak fejleszti a vonatkövető alkalmazását, addig az újság informatikusai a már most is elérhető késési adatokat megjelenítették egy térképen. Az archív adatokkal is szolgáló alkalmazás azonban csak a DB távolsági járataira, azaz az EC, IC, ICE és éjszakai járatokra szorítkozik. A korábbi adatok alapján pedig látványosan követhetjük Németország vasúti közlekedésének elmúlt napjait és információkat szerezhetünk vonatunk várható késéséről az elmúlt napok adatainak tükrében.
A képen a Budapestre tartó EC 175-ös látjuk kiemelve. A vonat nem késett hétfőn délelőtt

Az alkalmazás a DB AG egyébként is elérhető keresőjének adatai alapján dolgozik, itt, szövegesen mi is kereshetünk a vonatok között. Igaz, a DB-féle menetrendi keresőben sajnos nem lehet vonatszámra keresni – ezzel a lehetőséggel a hasonló adatbázist használó, késési adatokkal Ausztria területén szolgáló ÖBB-s változat bír csak.
A Zugmonitor a zugmonitor.sz.de oldalon érhető el.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.