2012. 05. 08.

Díjazták a Flexityt

A berlini közlekedési társaság, a BVG új villamosa más számtalan sikert aratott. Ezek közül a legismertebb talán a strausbergi rendelés, de most újabb ok miatt került a hírekbe a járműtípus: a kocsik kinézetét díjazták.





A BVG új villamosai, a Bombardier által épített Flexity-kocsik nyerték el a Universal Design und Consumer Favourite Award 2012 díját. A kitüntetést a BVG villamos üzemágának vezetője, Klaus-Dietrich Matschke és Siegfried Dross, a gyártó Bombardier városi vasúti értékesítési vezetője vette át.
A villamos arculatát a világszerte ismert IFS Design tervezőiroda álmodta meg. A komfortos jármű a használati érték mellett attrakív is kell legyen, hiszen a megfelelő külső képpel is könnyen át lehet ültetni az autóból a tömegközlekedési eszközökre az utasokat.
A 8001-es pályaszámú villamos – a hosszú, egyirányú prototípus – 2008. szeptember 21-én az Alexanderplatzon, amikor a berlini közönségnek mutatták be az új villamost

A BVG az első – prototípus – villamosát még a 2008-as InnoTranson mutatta be, a sorozatkocsik 2011-től álltak forgalomba. Az összesen 99 darabos széria különféle változatokból áll majd össze: lesz rövid és hosszú, de lesz egy- és kétirányú változat is. A 2017-ig szolgálatba álló kocsik a csehszlovák eredetű, ám alaposan felújított, de magaspadlós KT4Dm típusú kocsikat váltják majd a német fővárosban.
A 9001-es, a hosszú kétirányú variáns az InnoTranson várja a szakmai érdeklődőket 2008. szeptember 23-án
(fotók: Halász Péter)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.