2012. 05. 16.

Elutasította a szlovák államvasutak a magyar nyelvű feliratok kihelyezését

A RegioJet támogatja a magyar nyelvű helyiségnevek alkalmazását, az infrastruktúrát üzmeltető állami vasúttársaság, a ŽSR azonban elutasító választ küldött a Fontos vagy! civil szervezet azon levelére, amelyben az aktivisták arra kérték a vállalatot: helyezzen ki magyar nyelvű feliratokat a révkomáromi vasúti pályaudvaron – közölte az MTI pozsonyi irodájával Boldoghy Olivér, a szervezet sajtófelelőse szerdán.

Boldoghy az MTI-nek elmondta: egy hónappal ezelőtt fordultak a kéréssel a vállalathoz, választ végül szerdán kaptak. „A kisebbségi nyelvhasználati törvény vonatkozó szabályozása lehetővé teszi az ilyen feliratok kihelyezését, ennek alapján fogalmaztuk meg a kérést” – mutatott rá a civil szervezet képviselője.
Boldoghy szerint az állami vállalat három pontban indokolta kérésük elutasítását, ezek sorában többek közt arra mutat rá, hogy a kért változtatáshoz „nincs meg a jogköre”.
„Az első pontban arról írnak, hogy a vasúti törvény értelmében az állomás nevének megváltoztatását egy bizonyos, a vasúti közlekedés regulációját ellátó hivatal (ÚRZD) végzi” – mondta el a Fontos vagy! sajtófelelőse. Hozzátette: az indoklás második része arról szól, hogy ez a hivatal ugyan dönthet a megnevezés megváltoztatásáról, de az új név kizárólag szlovák nyelvű lehet.
„A változtatásra vonatkozó szabvány nem ismeri, illetve nem számol a Szlovákia területén élő nemzetiségek nyelvével” – mutatott rá Boldoghy, aki szerint az indoklásban az is szerepelt, hogy Szlovákiában a vasúti megállók nevei nem azonosak az adott település nevével, tehát ez sem indokolja a változtatást.
A civil szervezet képviselője úgy véli: a ŽSR most közölt álláspontja csak a felelősség elhárításáról és az akarat hiányáról szól. Hozzátette: nyilvánvalóan nincs akarat a változtatásra, amit szerinte az is bizonyít, hogy a vállalatnak még kiadásába sem került volna a változtatás, hiszen a szervezet felajánlotta: saját költségen készíti el a feliratokat. Megjegyezte: a joghézagot – hogy a kisebbségi nyelvhasználatról szóló törvény lehetővé teszi, de egy másik a gyakorlatban lehetetlenné teszi a feliratok kihelyezését – egyedül a kormány oldhatná meg a vonatkozó törvény módosításával.
A helyzet mihamarabbi orvoslása érdekében a civilszervezet a révkomáromi önkormányzattal együttműködve addig is saját megoldást próbál találni.

MTI, RegionalBahn.blogspot.com

5 megjegyzés:

 1. - Minden megoldásra kíváncsi vagyok.
  - Ne hogy még valakik beleszóljanak, és megtiltsák a magántársaságnak is a magyar használatát (az utastájékoztatást gondolom nem tilthatják, de esetleg az állomásnévek esetében).

  - Valaki hozzáértő megosztaná-e, mi szabályozza azt, hogy adott országban milyen nyelveken teszik ki a vasúti járművökön, épületekben található tájékoztató szövegeket?

  VálaszTörlés
 2. Érdekes história... Ennek fényében annak is érdemes utánajárni, hogy miért éppen Románia az, ahol a kétnyelvű (sőt, néhol háromnyelvű) állomásnév-táblák megjelenhettek pár éve. Az érdekes csak az, hogy míg a többségi magyar területeken már nagyon régen vannak magyar feliratok pl. iskolákon és önkormányzatokon, a vasút jóval később lépett erre az útra, a kétezres évek elején.

  Nyilván olcsó kifogás, de a "megálló neve nem egyezik a település nevével" eset Erdélyben is okoz bonyodalmakat, pl. amikor az állomás román nevének nem sok köze van a település magyar nevéhez - Madéfalva, Gyimesfelsőlok jó példák, itt a román állomásnevet kellett változtatni az igazodás jegyében.

  VálaszTörlés
 3. Gyerekkoromban a MÁV kocsik (akkor még lehúzható) ablakain 4 nyelven figyelmezettek a kihajolás veszélyére. "Opasnoje van se nagnuti!"

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Meg ugye "Nicht hinauslehnen!", "E' vietato sporgersi" illetve "Ne pas se pencher au dehors" :)

   Törlés

Figyelem!

Oldalunkon bizonyos esetben, elsősorban régebbi írások esetén vagy időszakosan valamennyi írás esetén előzetesen moderáljuk a hozzászólásokat vagy a hozzászólások lehetőségének időszakos vagy tartós felfüggesztését. Amennyiben erre nem kerül sor, úgy fenntartjuk az utólagos moderáció jogát. Moderációs alapelveinkről részletesebben az Impresszumban olvashatnak.