2012. 05. 09.

Irányított utasáramlás

A bécsi metró forgalmas állomásain már többször kísérleteztek azzal, hogy valamiképpen rávegyék az utasokat, hogy ne az érkező szerelvények ajtajában tömörülve akadályozzák az utascserét. Előbb sárga jelzésekkel próbálkoztak, de most új módszert találtak ki a Wiener Liniennél.





A peronok szélére felragasztott fekete-fehér sávozású matricák kerültek a mostani kísérletben. Az U6-os metró Westbahnhof megállójában ezek jelzik, hogy hol lesznek a beérkező metrószerelvény ajtajai. A Wiener Linien azt reméli a lépéstől, hogy így a felszállni szándékozó utasok szabadon tartják az ajtók előtti peronrészt és elengedik a leszállni vágyókat. Így meggyorsulhat az utascsere és egyben a peron mentén jobban eloszlik majd a tömeg, az utasok könnyebben megtalálhatják a nekik szimpatikus ajtót.
A Wiener Linien tervei szerint ezt az egyszerű megoldást hamarosan a vonal további, nagy forgalmú megállóiban is alkalmazzák majd, így a nyár elején a Längenfeldgasse, a Philadelphiabrücke (Wien Meidling), a Burggasse/Stadthalle és az Alterlaa megállókban helyezik el az új jelzéseket.
Az új jelzések a peron szélén az U6-os metró Westbahnhof megállójában
(fotó: Johannes Zinner / Wiener Linien)

Nem mellesleg Budapesten is van ilyen megoldás: a Nagykörúton a Combinók ajtajait is jelzik a legtöbb megállóhelyen: a peronszegélyek itt eltérő színűek lettek a néhány évvel ezelőtti felújításkor.

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.