2012. 05. 11.

Nosztalgia-búcsú

Bár a repülőtér költöztetése csúszik, a közlekedésbarátok mégis elbúcsúztatják a tegeli repülőteret. A neves légikikötő és a város tömegközlekedési kapcsolatát mindvégig csak a buszok jelentették, bár régóta tervezték, hogy talán egyszer metróval is elérhető le az Otto Lilienthalról elnevezett repülőtér.




Bár eredetileg úgy volt, hogy június első hétvégéjén megszűnik, most várhatóan augusztusig még marad a tegeli reptér. A II. Világháború után, a város francia megszállási övezetében, a blokád idején sebtében kiépített légikikötő mára az utolsó belvárosi reptér maradt a városban, hiszen 2008-ban bezárták a legendás tempelhofi repteret, amely azóta közparkká vált.
Az egyik esélyes résztvevő, egy 1974-es évjárató SD200-as, a 2626-os kocsi a Deutsches Technikmuseum járműgyűjteményének otthont adó Monumentenhalle előtt
(fotó: Halász Péter)

A Traditionsbus Berlin e.V. május 26-ára, szombatra szervezi immáron hagyományos „Traditionsfahrt”-ját. Ekkor számtalan nosztalgiajármű lepi el az utakat és a régi viszonylatokat felidézve várják a fotósok és az utazni vágyók hadát. A fő téma ezúttal a búcsúzó tegeli repülőtér lesz. A BVG-vel együttműködve a 109-es (Zoologischer Garten–Flughafen Tegel) és a 128-as vonalán (Osloer Straße–Flughafen Tegel) közlekednek majd a nosztalgiabuszok. Ezen a napon senki se lepődjön meg, ha a 109-esen 9-es, míg a 128-ason 8-as jelzésű buszok közlekednek: ez volt ugyanis a járatok régi jelzése.
Az X9-es és a TXL jelzésű buszok közlekedésében nem várható változás.
(forrás: Traditionsbus Berlin e.V.)

Halász Péter

Írásaink kommentálására a RegionalBahn Facebook-oldalán van lehetőség.